Skip to main content

Αγχώδεις Διαταραχές

Στις αγχώδεις διαταραχές υπάρχει μια έκδηλη ανησυχία, μια ταραχή και συνήθως μια αδιευκρίνιστη κινητικότητα, που υποκινείται από το άγχος. Στις αγχώδεις διαταραχές κυριαρχεί ο φόβος και η αρνητική σκέψη.

Ως αγχώδεις διαταραχές ορίζονται συνήθως οι ασθένειες, που έχουν έντονα τα σημεία του άγχους για αδιευκρίνιστο λόγο ή αιτία. Εμπεριέχουν ιδιαίτερη ένταση για μεγάλο χρονικό διάστημα. Εμφανίζονται φοβίες (αγοραφοβία, υψοφοβία, κλειστοφοβία κ.λ.π.) για συγκεκριμένα ή γενικά πράγματα και καταστάσεις, που στο παρελθόν ίσως να μην υπήρχαν.

Στις αγχώδεις διαταραχές υπάρχει μια έκδηλη ανησυχία, μια ταραχή και συνήθως μια αδιευκρίνιστη κινητικότητα, που υποκινείται από το άγχος. Η σημαντικότερη των αγχωδών διαταραχών είναι οι κρίσεις πανικού. Οι κρίσεις πανικού παρουσιάζουν όλα τα παραπάνω συμπτώματα την ίδια χρονική στιγμή. Δηλαδή, εμφανίζονται ταυτόχρονα, ένταση, φόβος και ανησυχία μαζί με ένα αίσθημα δύσπνοιας, πίεσης και έκπτωσης της αναπνευστικής λειτουργίας.
Στις αγχώδεις διαταραχές κυριαρχεί ο φόβος και η αρνητική σκέψη. Τις περισσότερες φορές οι άνθρωποι εμφανίζουν συμπτώματα όπως  αδυναμία συγκέντρωσης στην εργασία τους, δημιουργία άσχημων/καταστροφικών εικόνων και επαναφορά στο μυαλό τους άσχημων τραυματικών εμπειριών.

Η έγκαιρη διάγνωση αποτελεί σημαντικό παράγοντα διευκρίνισης των πιεστικών καταστάσεων και εντοπισμό του προβλήματος ενώ παράλληλα καθορίζει την αποτελεσματικότητα και την αποδοτικότητα των θεραπευτικών παρεμβάσεων, με τις θεραπευτικές συνεδρίες στα εξωτερικά ιατρεία.