Skip to main content
Ψυχιατρικό Τμήμα

Νοσηλεία
ψυχιατρικών παθήσεων

Η κλινική Λυράκου ειδικεύεται σε όλο το φάσμα των ψυχιατρικών παθήσεων

Στην διαδικασία αντιμετώπισης ενός ψυχικά πάσχοντα σε κρίση, ψυχίατροι, ψυχολόγοι, εργοθεραπευτές, νοσηλευτές και λοιποί συνεργάτες συνεργάζονται στενά με σκοπό την γρήγορη και αποτελεσματική αντιμετώπιση της κατάστασης που προκύπτει.

Η ραγδαία πρόοδος των φαρμακευτικών σκευασμάτων, που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια, επιτρέπει πλέον στον ψυχίατρο την χορήγηση φαρμακευτικού σχήματος με καθόλου ή ήπιες παρενέργειες. Οι σύγχρονες φαρμακευτικές αγωγές επιτυγχάνουν την ταχύτερη θεραπεία του ασθενούς, χωρίς να μειώνουν την λειτουργικότητά του.
Αρχικά, παρεβμαίνουμε ψυχοθεραπευτικά στον έλεγχο της οξέας φάσης και εν συνεχεία εστιάζουμε στην αντιμετώπιση του πυρήνα της πάθησης, με κύριο στόχο την μακροχρόνια λειτουργικότητα του ασθενούς, μέσα στην κοινωνία.


Σταθεροποίηση Χρόνιων Παθήσεων

Υψηλής ποιότητας περίθαλψης σε ένα ζεστό και άνετο περιβάλλον με γνώμονα τον άνθρωπο, το σεβασμό και την αγάπη προς αυτόν και την αξιοπρέπεια του .

Προσφέρουμε προσπάθεια αποασυλοποίησης και κοινωνικής επανένταξης, μέσω πρόγραμματων κοινωνικής επανένταξης με κύριο άξονα την λειτουργικότητα του ασθενή, μέσα στην κοινωνία.
Μέσα απο ατομικές και ομαδικές συνεδρίες ψυχοεκπαίδευσης στηρίζουμε τους ασθενείς και τις οικογένειές τους.

Αρωγός λοιπόν στην ψυχιατρική αυτή πρόκληση της κοινωνικής επανένταξης, η Κλινική Λυράκου με ένα άρτια καταρτισμένο προσωπικό, κινείται με γνώμονα, όχι μόνο την θεραπεία ή την καταστολή των συμπτωμάτων της όποιας πάθησης, αλλά και την κοινωνικοποίηση των ασθενών, ούτως ώστε να μπορέσουν να ξανακερδίσουν το στοίχημα της ζωής και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους.


ΝΟΣΗΛΕΙΑ Ψυχιατρική Κλινική Αθήνα

Στα όρια Μελισσίων με τη Ν. Πεντέλη σε ένα κατάφυτο και ευχάριστο περιβάλλον βρίσκεται από το 1973 η ψυχιατρική κλινική Λυράκου, δυναμικότητας 120 κλινών, προσφέροντας τις υπηρεσίες της στον κλάδο της ψυχικής υγείας.

Η κλινική Λυράκου ειδικεύεται σε όλο το φάσμα των ψυχιατρικών παθήσεων

Κατάθλιψη, Ψυχώσεις, Διπολική Διαταραχή, Οργανικά Ψυχοσύνδρομα, Εξαρτήσεις, Διαταραχές Σίτισης, Διαταραχές Προσωπικότητας κτλ και μπορεί να αντιμετωπίσει με αποτελεσματικότητα συμπτώματα όπως:

Περισσότερες πληροφορίες

Σε περίπτωση που χρειάζεστε κάποια βοήθεια ή έχετε οποιαδήποτε απορία, 210 613.1802 μη διστάσετε να μας καλέσετε!

Ψυχοθεραπευτικό Κέντρο Υποστήριξης

Aνταποκρινόμαστε στις προσδοκίες των ασθενών μας για τη βέλτιστη φροντίδα της ψυχικής τους υγείας και αναβάθμιση της ποιότητας ζωής τους όχι μόνο κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους αλλά και κατά την κοινωνική τους επανένταξη.

Παρακολούθηση μετά την νοσηλεία

Είναι γνωστό ότι οι παθήσεις ψυχικής φύσεως χρήζουν, συνήθως, μεσομακροχρόνιας στήριξης και παρακολούθησης, ούτως ώστε να αποφευχθεί η υποτροπή της νόσου, η οποία πολλές φορές οδηγεί σε επαναεισαγωγή του ασθενή σε κάποια κλινική.

Οικογενειακή θεραπεία

Στα πλαίσια στήριξης της ίδιας της οικογένειας, γίνονται στην Κλινική Λυράκου συνεδρίες ( είτε ατομικές είτε ομαδικές ) από εξειδικευμένους ψυχολόγους. Σκοπός των εν λόγω συνεδριών είναι να κατανοήσουν τα υγιή μέλη της οικογένειας, τους τρόπους χειρισμού ενός ψυχικά πάσχοντα ασθενή.

Τμήμα Εργοθεραπείας

Μέσω ειδικά επιλεγμένων δραστηριοτήτων βοηθά τους ασθενείς να πετύχουν το μέγιστο επίπεδο λειτουργικότητας και ανεξαρτησίας σε όλους τους τομείς της ζωής τους και να επανακτήσουν δεξιότητες που χάθηκαν ή παραμελήθηκαν λόγω της νόσου.

Νους υγιής εν σώματι υγιεί

  • Art Therapy
  • Κινησιοθεραπεία
  • Θεατρικό παιχνίδι
  • Γιόγκα

Υπεύθυνοι Θεράποντες Ιατροί

Ιατρική Υποστήριξη

Ψυχίατρος
Επιστημονικός Διευθυντής
Ψυχίατρος
Υπεύθυνη Β΄ Ψυχιατρικού Τμήματος
Ψυχίατρος
Υπεύθυνος Γ΄ Ψυχιατρικού Τμήματος
Παθολόγος
Γενικός Ιατρός

Ψυχοθεραπευτική Παρέμβαση

Κλινικός Ψυχολόγος DPsych / Συμβουλευτική Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια
Ψυχολόγος (Msc)
Τμήμα Ψυχολογίας
Ψυχολόγος
Τμήμα Ψυχολογίας
Γενικες και συχνες ερωτησεις

Έχετε απορίες;
Εδώ θα βρείτε απαντήσεις σχετικά με τη Νοσηλεία.

Τι είναι η ψυχιατρική κλινική;
Η ψυχιατρική κλινική είναι ένας χώρος θεραπείας, ο οποίος περιθάλπει ανθρώπους με ψυχικές ασθένειες. Παραδείγματα τέτοιων ασθενειών είναι η σχιζοφρένεια, η κατάθλιψη, η διπολική διαταραχή, οι εξαρτήσεις από αλκοόλ, ναρκωτικά κλπ, οι διαταραχές μνήμης και συμπεριφοράς και άλλες. Πολλές εκ των ανωτέρω παθήσεων και αναλόγως της σοβαρότητάς τους μπορούν να αντιμετωπιστούν με εξωτερική παρακολούθηση. Η ψυχική πάθηση είναι νόσημα όπως και οι υπόλοιπες ασθένειες και ο ψυχικά πάσχων πρέπει να αντιμετωπίζεται με αξιοπρέπεια και σεβασμό.
Πότε πρέπει να εισαχθεί κάποιος σε μία ψυχιατρική κλινική;
Αυτή είναι μία ερώτηση που μόνο ο πάσχων και ο θεραπευτής του μπορούν να απαντήσουν. Προειδοποιητικά σημάδια όμως, που πρέπει να ανησυχήσουν κάποιον, είναι οι αρνητικές σκέψεις ή συναισθήματα να βλάψει τον εαυτό του ή τρίτους, οι παραισθήσεις, οι συνεχείς εναλλαγές των συναισθημάτων κλπ. Το καλύτερο σε αυτή την περίπτωση είναι να υπάρξει άμεση επικοινωνία με δομή ψυχικής υγείας, ούτως ώστε να εξευρεθεί ο καλύτερος τρόπος θεραπείας.
Με ποιους τρόπους γίνεται η εισαγωγή σε μία ψυχιατρική κλινική;
Υπάρχουν δύο τρόποι εισαγωγής σε μία ψυχιατρική κλινική˙ η εκούσια και η ακούσια νοσηλεία. Η εκούσια νοσηλεία γίνεται με την θέληση του ασθενούς. Συνήθως έχει υπάρξει επικοινωνία με την δομή ψυχικής υγείας και έχει προγραμματιστεί ημέρα και ώρα εισαγωγής.
Η ακούσια νοσηλεία γίνεται παρά την θέληση του ασθενούς, εφαρμόζεται όταν ο ασθενής δεν αναγνωρίζει το πρόβλημα υγείας του και υπάρχει υψηλός κίνδυνος να βλάψει τον εαυτό του ή τα υπόλοιπα μέλη της κοινότητας. Υπάρχει συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο για τον τρόπο εισαγωγής και τον χρόνο νοσηλείας. Η τροποποίηση της ακούσιας νοσηλείας και η μεταφορά του ασθενούς από Δημόσια δομή σε Ιδιωτική ψυχιατρική κλινική πλέον είναι γρήγορη και τυποποιημένη.
Πόσο διάστημα διαρκεί η νοσηλεία στην κλινική;
Λόγω της διαφορετικής φύσης του αιτήματος και της δυσκολίας του κάθε ανθρώπου, το διάστημα της νοσηλείας καθορίζεται από την θεραπευτική ομάδα (ψυχιάτρους, ψυχολόγους κτλ) σε συνεργασία με τον εκάστοτε θεραπευόμενο και το υποστηρικτικό του δίκτυο.
Ποια διαδικασία ακολουθείται για την εισαγωγή στην κλινική;
Αρχικά χρειάζεται να γίνει επικοινωνία με την γραμματεία της κλινικής στα τηλέφωνα 210 61 31 802 ή 210 80 44 330. Εν συνεχεία η γραμματεία θα προωθήσει το αίτημά σας στο αρμόδιο μέλος της θεραπευτικής ομάδας το οποίο παρέχει στον ενδιαφερόμενο εξειδικευμένες σε κάθε περίπτωση κατευθυντήριες για την διαδικασία της εισαγωγής.
Είναι ξεχωριστά τα τμήματα, που νοσηλεύονται οι ασθενείς και τι γίνεται με την διατροφή τους;
Ναι, στην κλινική Λυράκου έχουμε προνοήσει να νοσηλεύονται οι ασθενείς σε ξεχωριστά τμήματα, ανάλογα με την πάθηση και την συμπτωματολογία της.
Κάθε τμήμα έχει το δικό του καθιστικό, ενώ μεριμνούμε η συγκατοίκηση να είναι του ιδίου φύλλου, με κοινά ενδιαφέροντα και κοντινής ηλικίας. Οι ομαδικές θεραπείες, που διεξάγονται στην κλινική, γίνονται αποκλειστικά με την συμμετοχή των νοσηλευομένων εκάστου τμήματος. Κοινή χρήση των χώρων από όλους τους νοσηλευόμενους γίνεται στο εντευκτήριο και στον αύλειο χώρο της κλινικής.
Η σίτιση βασίζεται στην μεσογειακή κουζίνα, ενώ μπορεί να αναπροσαρμοστεί ανάλογα με τις διατροφικές ανάγκες του νοσηλευόμενου.
Υπάρχει αναμονή για την εισαγωγή στην κλινική;
Οι εισαγωγές πραγματοποιούνται άμεσα, χωρίς αναμονή, σε ημέρα και ώρα που συνεννοούνται οι θεραπευόμενοι με τα μέλη της θεραπευτικής ομάδας.
Τι ακολουθεί μετά την εισαγωγή στην κλινική;
Στην κλινική πραγματοποιείται καθημερινά πληθώρα θεραπευτικών ομάδων (ομαδική ψυχοθεραπεία, εργοθεραπεία, θεατρικό παιχνίδι, κινησιοθεραπεία, γιόγκα κ.α). Παράλληλα πραγματοποιείται και ατομική ψυχοθεραπεία. Επιπλέον, κάθε θεραπευόμενος παρακολουθείται εξατομικευμένα από ομάδα ψυχιάτρων και λαμβάνει την ενδεδειγμένη ψυχιατρική παρακολούθηση και φαρμακευτική αγωγή.
Η θεραπεία πραγματοποιείται μόνο μέσω νοσηλείας;
Κάθε μέλος της θεραπευτικής ομάδας (ψυχίατροι, ψυχολόγοι κτλ.) παρέχει υποστήριξη και στα εξωτερικά ιατρεία της κλινικής εφόσον κριθεί τόσο από τον θεραπευτή όσο και από τον θεραπευόμενο ότι θα ήταν βοηθητικό.
Τι πρέπει να φέρει μαζί του ο ασθενής κατά την εισαγωγή?
Ο ασθενής θα πρέπει να φέρει μαζί του: κάποια άνετα ρούχα, πιτζάμες, πετσέτες, παντόφλες, αθλητικά παπούτσια κτλ, είδη προσωπικής υγιεινής, όπως οδοντόβουρτσα και οδοντόπαστα κλπ. Επίσης, εάν το επιθυμεί μπορεί να φέρει ένα μικρό ραδιόφωνο, σταυρόλεξα, βιβλία κλπ.
Δεν μπορεί να φέρει μαζί του: αλκοόλ, προσωπικά αντικείμενα αξίας, αναπτήρες, φάρμακα (εκτός εάν ζητηθεί από τον ιατρό) ή άλλες ουσίες, κινητά τηλέφωνα και φαγητό.
Λόγω covid πως πραγματοποιείται η εισαγωγή;
Η εισαγωγή γίνεται σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Συνήθως απαιτείται μοριακό διαγνωστικό τεστ 48 ωρών. Μπορούν να σας δοθούν αναλυτικές οδηγίες από τηλεφώνου.

Θέλετε να ρωτήσετε ή χρειάζεστε βοήθεια;

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας
για οτιδήποτε χρειαστείτε ή θέλετε να ρωτήσετε.