Skip to main content

Σχιζοφρένεια

Οι ψυχώσεις, όπως είναι η σχιζοφρένεια (ή αλλιώς ψυχωσική συνδρομή), έχουν ως σύμπτωμα τις εμμονές, οι οποίες εμπεριέχουν προσκολλήσεις σε συγκεκριμένα πράγματα ρεαλιστικά ή μη και εκδηλώνονται με διάφορους τρόπους. Συνοδεύονται από άρση αναστολών (δηλαδή οι άνθρωποι κάνουν ή λένε πράγματα, που υπό κανονικές συνθήκες δεν θα συνέβαιναν).

Μερικές φορές μπορεί να εμφανίσει καταθλιπτικά συμπτώματα, άγχος, επιθετικότητα, επίπεδο συναίσθημα, διωκτικό παραλήρημα (ο ασθενής θεωρεί ότι κάποιος τον κυνηγάει και θέλει το κακό του) και αταίριαστο συναίσθημα με τη φύση και τη βαρύτητα του συμβάντος. Αρκετές φορές παρουσιάζεται σύγχυση (απώλεια συνειδήσεως, ελέγχου κ.λ.π.), αποδιοργανωμένη σκέψη, παραισθήσεις και ψευδαισθήσεις, κακή υγιεινή, έλλειψη φροντίδας του εαυτού του και εκκεντρική συμπεριφορά.

Η σχιζοφρένεια μπορεί να παρουσιαστεί σε όψιμη ηλικία, δηλαδή το άτομο να ασθενήσει σε εφηβική ή μετά εφηβική ηλικία. Οι τύποι της σχιζοφρένειας είναι πολλοί και καθορίζονται με βάση κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα στη σχιζοφρένεια κατατονικού τύπου ο ασθενής παρουσιάζει ιδιαίτερα μειωμένη κινητικότητα (πλέον αυτός ο τύπος σχιζοφρένειας τείνει να εκλείψει χάρη στις νέες θεραπευτικές μεθόδους). Ο πιο κοινός τύπος σχιζοφρένειας είναι του παρανοϊκού τύπου, που συνήθως εμφανίζεται μετά την ενηλικίωση του ασθενή. Τα κυριότερα συμπτώματα της παρανοειδούς σχιζοφρένειας είναι οι παραισθήσεις-ψευδαισθήσεις, ο φόβος καταδίωξης  το επίπεδο συναίσθημα και η επιθετικότητα, κυρίως προς το οικείο του περιβάλλον.

Η ψυχιατρική βοήθεια σε συνδυασμό με την κατάλληλη ψυχολογική υποστήριξη δίνουν την  δυνατότητα στον ασθενή να ελέγξει τα αρνητικά και τα θετικά συμπτώματα της σχιζοφρένειας. Επίσης με την κατάλληλη θεραπευτική παρέμβαση μπορούν να σταθεροποιηθούν τα συναισθήματα και να επιτευχθεί λειτουργικότητα και ισορροπία στη ζωή του πάσχοντος. Εκτός από τη βοήθεια της φαρμακευτικής αγωγής και της ψυχοθεραπείας , η χρήση της ηλεκτροσπασμοθεραπείας ( ECT) έχει αποδεχθεί  ότι είναι πολύ βοηθητική σε κάποιους τύπους σχιζοφρένειας  - ψυχωσικής συνδρομής.

Μερικές χρήσιμες συμβουλές για να προσφέρετε βοήθεια στον οικείο σας που πάσχει από σχιζοφρένεια:

  • Καθίστε κοντά του, μιλήστε αργά και καθαρά με ήσυχη φωνή. Να χρησιμοποιείτε απλές και σύντομες προτάσεις για να αποφεύγετε η σύγχυση. Μην τον απειλείτε και μη φωνάζετε.
  • Χρειάζεται να διασφαλιστεί σ’ αυτόν που πάσχει ένα σταθερό, ήρεμο και ασφαλές περιβάλλον.
  • Κλείστε άλλες πηγές θορύβου όπως η τηλεόραση και το ραδιόφωνο.
  • Αποφύγετε να τον αγγίζετε για να μην αισθάνεται κίνδυνο.
  • Μην έρχεστε πολύ κοντά του και εάν κάθεται μη στέκεστε από πάνω του, καθίστε και εσείς. Αφήστε στον ασθενή αρκετό χώρο στο δωμάτιο ώστε να μην αισθάνεται ότι απειλείται.
  • Αποφύγετε συνεχή επαφή με τα μάτια του και μην του φράζετε τις εξόδους από το δωμάτιο. Είναι προτιμότερο να σταθείτε ανάμεσα σε εκείνον και την πόρτα.
  • Είναι σημαντικό να αισθάνεστε εμπιστοσύνη στον εαυτό σας και να μην επηρεάζεστε από εκείνον ή να φοβάστε όπως εκείνος.
  • Κατανοήστε ότι ο ασθενής μπορεί να είναι όσο και εσείς τρομαγμένος από τη συμπεριφορά του.
  • Ο υπερβολικός συναισθηματισμός σας μπορεί να ταράξει ακόμα περισσότερο τον ασθενή.
  • Έχετε πρόχειρα τα τηλέφωνα του ψυχιάτρου και του νοσοκομείου στο οποίο θα μπορούσε να εισαχθεί. Να γνωρίζετε ποιοί συγγενείς ή άλλα πρόσωπα μπορούν να σας βοηθήσουν, τα οποία ο ασθενής εμπιστεύεται.
  • Σε περίπτωση κρίσης μπορεί να χρειαστεί ιατρική βοήθεια το συντομότερο δυνατόν και εισαγωγή στο νοσοκομείο. Στην περίπτωση που χρειαστεί εισαγωγή σε κάποια ψυχιατρική κλινική θυμηθείτε ότι μπορεί να γίνει με τη θέληση του ή και χωρίς τη θέληση του όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο.
  • Όταν δεν υπάρχει καμία επικοινωνία και ο ασθενής είναι βίαιος, ζητήστε τη βοήθεια της αστυνομίας. Η αστυνομία θα επέμβει εφόσον υπάρχει εντολή από την εισαγγελική αρχή της περιοχής σας. Επειδή αυτός ο τρόπος είναι τραυματικός για τον ασθενή, καταφύγετε σ’ αυτόν μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Η εισαγωγή σε κάποια ψυχιατρική κλινική σημαίνει ότι ο ασθενής μπορεί να βλάψει τον εαυτό του ή άλλους και για αυτό η ακούσια νοσηλεία είναι προς όφελός του.

Όλα αυτά είναι πιο εύκολα εάν εκ των προτέρων έχετε πάρει πληροφορίες από το ψυχίατρο, σε σχέση με τη συμπεριφορά που θα πρέπει να έχετε για να τον βοηθήσετε.

Όσο περισσότερο διατηρείτε τον έλεγχο των αντιδράσεων σας τόσο καλύτερα θα μπορέσετε να ανταποκριθείτε και να βοηθήσετε το συγγενή σας.

Ας μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για μια σοβαρή ασθένεια όπου, στις φάσεις κρίσης, ο ασθενής χάνει τον έλεγχο του εαυτού του και χρειάζεται τη βοήθεια σας.