Skip to main content

Ο Ρόλος της Εργοθεραπείας στη θεραπεία διαταραχών χρήσης ουσιών

Σκοπός της Εργοθεραπείας είναι να ενεργοποιήσει εκ νέου άλλους ρόλους των ατόμων, να προωθήσει ή να αποκαταστήσει δεξιότητες που είχαν εξασθενήσει λόγω της χρήσης ουσιών και να βοηθήσει στην ανάπτυξη πιο ικανοποιητικών και ουσιαστικών πρότυπων χρήσης του χρόνου με την αντικατάσταση ανθυγιεινών δραστηριοτήτων με υγιή και ουσιώδη έργα.

Η Εργοθεραπεία στοχεύει στη βελτίωση της ευημερίας, της υγείας και της κοινωνικής συμμετοχής μέσω του έργου. Χαρακτηρίζεται από μια ολιστική προσέγγιση του ατόμου προκειμένου να επιτευχθεί η θεραπεία διαταραχών χρήσης ουσιών. Όταν το άτομο επιθυμεί να σταματήσει τη χρήση, οι Εργοθεραπευτές χρησιμοποιούν τις δεξιότητες των ατόμων για να διευκολύνουν την αλλαγή στον τρόπο ζωής τους και να υποστηρίξουν την ανάρρωσή τους (Stoffel, 1994). Τα προγράμματα απεξάρτησης που περιλαμβάνουν την Εργοθεραπευτική πρακτική και παρέμβαση, βρέθηκε ότι είναι αποτελεσματικά στην εκτέλεση καθημερινών έργων, την αυτοεκτίμηση και την ποιότητα ζωής των ατόμων με χρήση ουσιών (Martin et al., 2008). Σκοπός της Εργοθεραπείας είναι να ενεργοποιήσει εκ νέου άλλους ρόλους των ατόμων, να προωθήσει ή να αποκαταστήσει δεξιότητες που είχαν εξασθενήσει λόγω της χρήσης ουσιών και να βοηθήσει στην ανάπτυξη πιο ικανοποιητικών και ουσιαστικών πρότυπων χρήσης του χρόνου με την αντικατάσταση ανθυγιεινών δραστηριοτήτων με υγιή και ουσιώδη έργα.

Στις Εργοθεραπευτικές συνεδρίες μας με το τμήμα του απεθισμού, εκτελείται το έργο των εικαστικών. Αυτό σημαίνει ότι η κύρια δραστηριότητα της ομάδας είναι η δημιουργία τέχνης και η έκφραση του εαυτού μέσα από τη ζωγραφική, τον πηλό, τη δημιουργία κοσμημάτων, κατασκευών, διακοσμητικών ή αναμνηστικών. Παράλληλα με το άκουσμα μουσικών ερεθισμάτων που έχει αποδειχτεί ότι βοηθάει στη θεραπεία διαταραχής χρήσης ουσιών (Dean, 2005), το άτομο επιτρέπει στον εαυτό του να ανακαλύψει άλλες πτυχές του εαυτού του και να συνειδητοποιήσει ότι οι μοναδικές δεξιότητες του μπορούν να του επιτρέψουν να εκτελέσει πολλά και σημαντικά έργα. Φυσικά όπως κάθε ομάδα, έτσι και η ομάδα Εργοθεραπείας διέπεται από όρια και κανόνες, των οποίων ο λόγος ύπαρξης τους οφείλεται πρωτίστως σε θεραπευτικούς σκοπούς, καθώς και στη συνύπαρξη των ατόμων και την ομαλή διεξαγωγή της ομάδας. Παράλληλα, δίνεται μεγάλη βαρύτητα στην επίτευξη γενίκευσης της θεραπείας, ώστε η ρουτίνα του προγράμματος 35 ημερών που είχε εδραιωθεί στην καθημερινότητα του ατόμου, να αποτελέσει τη βάση για αλλαγή στον τρόπο ζωής του. Εκτός του πλαισίου της ομάδας, ο θεραπευτής θα παρέμβει εργοθεραπευτικά μέσα από την προώθηση έργων όπως: το διάβασμα ένος βιβλίου από τη βιβλιοθήκη μας, την παροχή anti-stress ζωγραφικής, γνωστικών ασκήσεων (σταυρόλεξα, λαβύρινθοι κλπ) για την ενίσχυση της μνήμης, της συγκέντρωσης και της προσοχής, τη συμμετοχή του ατόμου στην κοινωνικοποίηση, την αλλαγή ερεθισμάτων όπως η βόλτα στον κήπο και τη συμμετοχή του στον αθλητισμό, όπως το μπάσκετ και το πινγκ πονγκ που παρέχει η κλινική μας.

Σε κάθε στάδιο της θεραπείας, ο Εργοθεραπευτής είναι δίπλα στο άτομο με ενσυναίσθηση, κατανόηση και συνεχή υποστήριξη στο ταξίδι της αποκατάστασης του. Η βελτίωση των σωματικών, γνωστικών και ψυχοκοινωνικών δεξιοτήτων των ατόμων με χρήση ουσιών είναι μεταξύ των κύριων θεραπευτικών στόχων των Εργοθεραπευτών. Η ανάπτυξη θεραπευτικής σχέσης αποτελεί σημαντικό παράγοντα καθώς μπορεί να προάγει τις γνώσεις, τις δεξιότητες, την ανάπτυξη ταυτότητας και ανεξαρτησίας που συνήθως συνδέονται με βέλτιστα αποτελέσματα αυτοδιαχείρισης της νόσου. Εμείς έχουμε τη δύναμη να χαράξουμε τη ζωή μας - εμείς έχουμε τη δύναμη να γίνουμε ο άνθρωπος που θέλουμε πραγματικά να είμαστε.

Συντάκτης
Εργοθεραπεύτρια

Main menu el-GR

Θέλετε να ρωτήσετε ή χρειάζεστε βοήθεια;

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας
για οτιδήποτε χρειαστείτε ή θέλετε να ρωτήσετε.