Skip to main content

Διαταραχή Πανικού

Ως κρίση πανικού ορίζεται ένα επεισόδιο έντονου άγχους και σωματικών εκδηλώσεων, τα οποία ξεκινούν αυθόρμητα και αιφνίδια και διαρκούν συνήθως λιγότερο από μια ώρα. Οι σωματικές εκδηλώσεις των κρίσεων πανικού περιλαμβάνουν τέσσερις κατηγορίες συμπτωμάτων :

Τα καρδιοαναπνευστικά συμπτώματα, όπως πόνος στο στήθος, αίσθημα πνιγμού και υπεραερισμός
Τα συμπτώματα τύπου ζάλης, όπως ζάλη, αίσθημα παλμών , τρόμος, εφίδρωση, εξάψεις ή ρίγη
τα γαστρεντερικά συμπτώματα , όπως ναυτία ή επιγαστρική δυσφορία
και τα ψυχολογικά συμπτώματα, όπως φόβος όταν πεθαίνουν, ότι τρελαίνονται ή ότι χάνουν τον έλεγχο.

Όταν οι κρίσεις πανικού είναι αρκετές στη διάρκεια ενός μήνα και δεν οφείλονται σε κάποια άλλη νόσο ή ψυχιατρική διαταραχή , τότε τίθενται κι η διάγνωση της διαταραχής πανικού.
Η διαταραχή πανικού, είναι μια ιδιαίτερα ανησυχητική για τον ασθενή κατάσταση, αφού τον εισάγει σε μία κατάσταση αγχώδους αναμονής για την επόμενη κρίση (προσδοκητικό άγχος) και σε μία διαδικασία προφυλάξεων και αποφυγών. Βρίσκεται δηλαδή σε μια κατάσταση επιφυλακής και σωματικής ετοιμότητας που απλά διευκολύνει ακόμα περισσότερο την έναρξη ενός ακόμη επεισοδίου πανικού. Συχνά δε οι ασθενείς αναπτύσσουν και αγοραφοβία.
Η ποιότητα ζωής των ασθενών με διαταραχή πανικού είναι παρόμοια των ασθενών με κατάθλιψη και χειρότερη εκείνων με παθολογικές νόσους. Μεγάλο ποσοστό μπορεί να εμφανίσει κατάθλιψη, να οδηγηθεί στην χρήση ουσιών ή αλκοόλ, σε μια απόπειρα αυτοθεραπείας και σε ακραίες καταστάσεις, σε απόπειρα αυτοκτονίας. Επίσης, οι ασθενείς με διαταραχή πανικού κάνουν σημαντικά αυξημένη χρήση υπηρεσιών υγείας, συχνά δε μπορεί να υποκρύπτεται πραγματική σωματική νόσος.
Πάντως η πρόγνωση της διαταραχής πανικού είναι καλή με την έννοια της ύπαρξης αποτελεσματικών θεραπειών, γι’ αυτό έχει σημασία η ορθή αντιμετώπιση και παρακολούθηση. Η γνωσιακή – συμπεριφορική θεραπεία έχει τεκμηριωμένα τα καλύτερα αποτελέσματα και σε συνδυασμό με την φαρμακοθεραπεία (αντικαταθλιπτικά , αγχολυτικά) επιτυγχάνεται η ύφεση των συμπτωμάτων σε σημαντικό αριθμό ασθενών.

Ζήσης Ντόβας
Ψυχίατρος

Συντάκτης
Ψυχίατρος

Θέλετε να ρωτήσετε ή χρειάζεστε βοήθεια;

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας
για οτιδήποτε χρειαστείτε ή θέλετε να ρωτήσετε.