Skip to main content

Ψυχιατρικά Προβλήματα και Παθήσεις

Περίπου ένας στους πέντε θα υποστεί κάποια ψυχική πάθηση, και οι περισσότεροι από εμάς θα δοκιμάσουμε κάποιο πρόβλημα ψυχικής υγείας σε κάποια στιγμή στη ζωή μας.

Τι είναι οι ψυχικές παθήσεις;

Η ψυχική πάθηση είναι ένα πρόβλημα υγείας, που επηρεάζει σημαντικά τον τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς του ατόμου, καθώς και το πως αισθάνεται και συναναστρέφεται με τους άλλους ανθρώπους. Η διάγνωση γίνεται σύμφωνα με τυποποιημένα κριτήρια. Ο όρος ψυχική διαταραχή ́ διαταραχή είναι επίσης ένας όρος που χρησιμοποιείται όταν αναφερόμαστε σε αυτά τα προβλήματα υγείας.

Ένα πρόβλημα ψυχικής υγείας υγείας επίσης διαταράσσει τις ανωτέρω λειτουργίες του ανθρώπου, αλλά σε μικρότερο βαθμό απ’ ότι η ψυχική πάθηση. Τα προβλήματα ψυχικής υγείας είναι τα πιο συνηθισμένα, ακόμα όμως και αυτά μπορούν να δημιουργήσουν πάρα πολλές δυσκολίες στην ζωή του ατόμου και του οικείου περιβάλλοντός του.

Η έγκαιρη διάγνωση και η αντίστοιχη θεραπεία είναι το κλειδί για την αποτελεσματική λύση του προβλήματος

Ποιες είναι οι πιο γνωστές ψυχικές παθήσεις


Οι ψυχώσεις, όπως είναι η σχιζοφρένεια (ή αλλιώς ψυχωσική συνδρομή), έχουν ως σύμπτωμα τις εμμονές, οι οποίες εμπεριέχουν προσκολλήσεις σε συγκεκριμένα πράγματα ρεαλιστικά ή μη και εκδηλώνονται με διάφορους τρόπους. Συνοδεύονται από άρση αναστολών (δηλαδή οι άνθρωποι κάνουν ή λένε πράγματα, που υπό κανονικές συνθήκες δεν θα συνέβαιναν).
Θα μπορούσε κανείς να περιγράψει το μετατραυματικό στρες ως μια φυσιολογική αντίδραση σε ένα μη φυσιολογικό γεγονός, όπως ένα τροχαίο ατύχημα, ο πόλεμος, ένας σοβαρός τραυματισμός, σωματική επίθεση, βιασμός κλπ
Η έγκαιρη διάγνωση της κατάθλιψης αποτελεί σημαντικό παράγοντα πρόληψης αυτών των οριακών και επικίνδυνων καταστάσεων και καθορίζει την αποτελεσματικότητα και την αποδοτικότητα των θεραπευτικών παρεμβάσεων.
Οι άνθρωποι με αυτή την δυσλειτουργία έχουν εμμονές, καταναγκασμούς ή και τα δύο. Οι πιο πολλοί άνθρωποι με Ιδεοψυχαναγκαστικές Διαταραχές ή αλλιώς Καταναγκαστική Δυσλειτουργία υποφέρουν και από εμμονές και από καταναγκασμούς.
Έχουν αναγνωριστεί διάφορες εθιστικές συμπεριφορές, όπως το φαγητό, η υπερβολική άσκηση, η υπερσεξουαλικότητα, η συνεχή ενασχόληση με το Internet και ο καταναγκαστικός τζόγος. Οι κυριότερες εθιστικές συμπεριφορές, που απασχολούν την κοινωνία σήμερα είναι οι εθισμοί στο διαδίκτυο και στον τζόγο.
Ο ασθενής, που πάσχει από αλκοολισμό καθημερινά καταλήγει να προσπαθεί να πείσει τον εαυτό του και τους άλλους ότι δεν είναι άρρωστος εφευρίσκοντας δικαιολογίες.
Οι περισσότεροι ασθενείς διατηρούν για πολλά χρόνια την πεποίθηση ότι μπορούν να ελέγχουν τη χρήση τους και καθησυχάζουν φαντασιακά τους εαυτούς τους ότι οποιαδήποτε στιγμή και αν το θελήσουν μπορούν να τα καταφέρουν να κόψουν από μόνοι τους χωρίς την απαιτούμενη βοήθεια.
Η χρήση ναρκωτικών ουσιών (Κάνναβη, ηρωίνη, κοκαΐνη, LSD, αμφεταμίνες και άλλες συνθετικές ουσίες) έχει ανάλογα με το είδος της ουσίας ποικίλες παρενέργειες, όπως αϋπνία, αδυναμία συγκέντρωσης, μειωμένη φυσική δραστηριότητα, δυσκοιλιότητα, ναυτία, καταστολή της αναπνευστικής λειτουργίας κλπ.
Η διπολική διαταραχή ή αλλιώς μανιοκατάθλιψη είναι η νόσος, όπου ο ασθενής παρουσιάζει σε κάποιες φάσεις της ζωής του μανία και σε κάποιες άλλες κατάθλιψη.
Οι διαταραχές πρόσληψης τροφής είναι ψυχικά νοσήματα που περιλαμβάνουν κυρίως τη ψυχογενή ανορεξία, τη ψυχογενή βουλιμία και την επεισοδιακή υπερφαγία. Η παρατήρηση αυτών των διαταραχών αυξάνεται σε συχνότητα με την πάροδο του χρόνου, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Οι διαταραχές της προσωπικότητας είναι ποικιλόμορφες και προκύπτουν τις περισσότερες φορές από τη δυσκολία, που αντιμετωπίζει το άτομο να διαχειριστεί στρεσογόνες καταστάσεις.
Οι καταστάσεις αυτές προκαλούν δυσλειτουργίες στα 3 βασικά επίπεδα της ζωής, δηλαδή στις διαπροσωπικές σχέσεις, στην εργασία και στη ψυχαγωγία.
Η άνοια είναι διάχυτη νόσος του εγκεφάλου και εκδηλώνεται με σταδιακή έκπτωση των ανώτερων γνωστικών λειτουργιών (μνήμη, λόγος, κριτική ικανότητα, εκτελεστικές λειτουργίες) συνοδευόμενη από σταδιακή και σημαντική έκπτωση της λειτουργικότητας και εμφανείς μεταβολές στην προσωπικότητα.
Στις αγχώδεις διαταραχές υπάρχει μια έκδηλη ανησυχία, μια ταραχή και συνήθως μια αδιευκρίνιστη κινητικότητα, που υποκινείται από το άγχος. Στις αγχώδεις διαταραχές κυριαρχεί ο φόβος και η αρνητική σκέψη.