Skip to main content

Ψυχογηριατρικό
Θεραπεία Alzheimer, Άνοιας

Υπάρχει ένας αριθμός ευνοϊκών μέσων ο όποιος μπορεί να διευκολύνει την κατάσταση του ασθενή και των συγγενών του.
Οι βελτιώσεις μπορούν να επιτευχθούν μέσω της φυσικής, συναισθηματικής και επίσης διανοητικής ενεργοποίησης, παραδείγματος χάριν με τη βοήθεια των φυσιοθεραπειών ή των εργοθεραπειών.
Οι βελτιώσεις μπορούν να επιτευχθούν μέσω της φυσικής, συναισθηματικής και επίσης διανοητικής ενεργοποίησης, παραδείγματος χάριν με τη βοήθεια των φυσιοθεραπειών ή των εργοθεραπειών.

Alzheimer

Υπάρχει ένας αριθμός ευνοϊκών μέσων ο όποιος μπορεί να διευκολύνει την κατάσταση του ασθενή και των συγγενών του. Οι βελτιώσεις μπορούν να επιτευχθούν μέσω της φυσικής, συναισθηματικής και επίσης διανοητικής ενεργοποίησης, παραδείγματος χάριν με τη βοήθεια των φυσιοθεραπειών ή των εργοθεραπειών.

Άνοια

Η άνοια είναι διάχυτη νόσος του εγκεφάλου και εκδηλώνεται με σταδιακή έκπτωση των ανώτερων γνωστικών λειτουργιών ( μνήμη, λόγος, κριτική ικανότητα, εκτελεστικές λειτουργίες ) συνοδευόμενη από σταδιακή και σημαντική έκπτωση της λειτουργικότητας και εμφανείς μεταβολές στην προσωπικότητα.

Ομάδα Ψυχογηριατρικού Κέντρου

Ιατρική Υποστήριξη

Ψυχίατρος
Επιστημονικός Διευθυντής
Ψυχίατρος
Υπεύθυνη Β΄ Ψυχιατρικού Τμήματος
Ψυχίατρος
Υπεύθυνος Γ΄ Ψυχιατρικού Τμήματος
Παθολόγος
Γενικός Ιατρός

Ομάδα Υποστήρηξης

Κοινωνική Λειτουργός - Ψυχοθεραπεύτρια
Κοινωνική Λειτουργός
Εργοφυσιολόγος - Κινησιολόγος
Συνεργάτες
Εργοθεραπεύτρια
Τμήμα Εργοθεραπείας
Γενικες και συχνες ερωτησεις

Έχετε απορίες;
Εδώ θα βρείτε απαντήσεις σχετικά με τη Νοσηλεία στο Ψυχογηριατρικό Κέντρο.

Τι είναι η ψυχιατρική κλινική;
Η ψυχιατρική κλινική είναι ένας χώρος θεραπείας, ο οποίος περιθάλπει ανθρώπους με ψυχικές ασθένειες. Παραδείγματα τέτοιων ασθενειών είναι η σχιζοφρένεια, η κατάθλιψη, η διπολική διαταραχή, οι εξαρτήσεις από αλκοόλ, ναρκωτικά κλπ, οι διαταραχές μνήμης και συμπεριφοράς και άλλες. Πολλές εκ των ανωτέρω παθήσεων και αναλόγως της σοβαρότητάς τους μπορούν να αντιμετωπιστούν με εξωτερική παρακολούθηση. Η ψυχική πάθηση είναι νόσημα όπως και οι υπόλοιπες ασθένειες και ο ψυχικά πάσχων πρέπει να αντιμετωπίζεται με αξιοπρέπεια και σεβασμό.
Με ποιους τρόπους γίνεται η εισαγωγή σε μία ψυχιατρική κλινική;
Υπάρχουν δύο τρόποι εισαγωγής σε μία ψυχιατρική κλινική˙ η εκούσια και η ακούσια νοσηλεία. Η εκούσια νοσηλεία γίνεται με την θέληση του ασθενούς. Συνήθως έχει υπάρξει επικοινωνία με την δομή ψυχικής υγείας και έχει προγραμματιστεί ημέρα και ώρα εισαγωγής.
Η ακούσια νοσηλεία γίνεται παρά την θέληση του ασθενούς, εφαρμόζεται όταν ο ασθενής δεν αναγνωρίζει το πρόβλημα υγείας του και υπάρχει υψηλός κίνδυνος να βλάψει τον εαυτό του ή τα υπόλοιπα μέλη της κοινότητας. Υπάρχει συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο για τον τρόπο εισαγωγής και τον χρόνο νοσηλείας. Η τροποποίηση της ακούσιας νοσηλείας και η μεταφορά του ασθενούς από Δημόσια δομή σε Ιδιωτική ψυχιατρική κλινική πλέον είναι γρήγορη και τυποποιημένη.
Πρέπει να νοσηλευτεί ο συγγενής μου σε ψυχιατρική κλινική ή σε γηροκομείο;
Υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των Ψυχιατρικών Κλινικών και των Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων. Ενδεικτικά και βάσει της κείμενης νομοθεσίας μία ψυχιατρική κλινική οφείλει να έχει 24ωρη ιατρική παρακολούθηση, συνεχή ψυχιατρική εκτίμηση των ασθενών, εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό, συγκεκριμένο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό κλπ, εν αντιθέσει με μία Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων, στην οποία οι απαιτήσεις είναι πολύ λιγότερες. Αυτό συμβαίνει διότι αντικειμενικά μία ψυχιατρική κλινική προορίζεται για την περίθαλψη ατόμων σε οξεία φάση ή βαριάς μορφής της εκάστοτε νόσου. Συνεπώς, σε μία ψυχιατρική κλινική προσφέρεται πολύ πιο εξειδικευμένη ιατρική φροντίδα σε ανθρώπους οι οποίοι αντιμετωπίζουν σοβαρή μορφή άνοιας και η συμπτωματολογία της νόσου είναι σε έξαρση.
Πόσο διάστημα διαρκεί η νοσηλεία στην κλινική;
Λόγω της διαφορετικής φύσης του αιτήματος και της δυσκολίας του κάθε ανθρώπου, το διάστημα της νοσηλείας καθορίζεται από την θεραπευτική ομάδα σε συνεργασία με τον εκάστοτε θεραπευόμενο και κυρίως το υποστηρικτικό του δίκτυο. Με το πέρας της φαρμακευτικής ρύθμισης του ψυχογηριατρικού ασθενούς και της βελτίωσης της ψυχοκινητικής του καταστάσεως, το οικογενειακό του περιβάλλον, εάν το επιθυμεί, μπορεί να μεταφέρει τον οικείο του, είτε στο σπίτι του, είτε σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων της αρεσκείας του.
Ποια διαδικασία ακολουθείται για την εισαγωγή στην κλινική;
Αρχικά χρειάζεται να γίνει επικοινωνία με την γραμματεία της κλινικής στο τηλέφωνο 210 61 31 802. Εν συνεχεία η γραμματεία θα προωθήσει το αίτημά σας στο αρμόδιο μέλος της θεραπευτικής ομάδας το οποίο παρέχει στον ενδιαφερόμενο ή στους συγγενείς εξειδικευμένες σε κάθε περίπτωση κατευθυντήριες για την διαδικασία της εισαγωγής.
Είναι ξεχωριστό το τμήμα, που θα νοσηλευθεί ο οικείος μου και τι γίνεται με την διατροφή του;
Ναι, στην κλινική Λυράκου έχουμε προνοήσει να νοσηλεύονται οι ασθενείς σε ξεχωριστά τμήματα, ανάλογα με την πάθηση και την συμπτωματολογία της. Κάθε τμήμα έχει το δικό του καθιστικό, ενώ μεριμνούμε η συγκατοίκηση να είναι του ιδίου φύλλου, με κοινά ενδιαφέροντα και κοντινής ηλικίας. Οι ομαδικές θεραπείες, που διεξάγονται στην κλινική, γίνονται αποκλειστικά με την συμμετοχή των νοσηλευομένων εκάστου τμήματος. Κοινή χρήση των χώρων από όλους τους νοσηλευόμενους γίνεται στο εντευκτήριο και στον αύλειο χώρο της κλινικής. Η σίτιση βασίζεται στην μεσογειακή κουζίνα, ενώ μπορεί να αναπροσαρμοστεί ανάλογα με τις διατροφικές ανάγκες του νοσηλευόμενου.
Τι ακολουθεί μετά την εισαγωγή στην κλινική;
Στην κλινική ο κάθε ασθενής παρακολουθείται εξατομικευμένα από ομάδα ψυχιάτρων και λαμβάνει την ενδεδειγμένη ψυχιατρική παρακολούθηση και φαρμακευτική αγωγή. Επιπλέον, ιατρός ειδικότητας Παθολογίας ή Γενικής Ιατρικής προβαίνει στην αξιολόγηση του ασθενούς από παθολογικής απόψεως και στην αντιμετώπιση της οποιασδήποτε νοσηρής κατάστασης, που ενδεχομένως έχει προκύψει. Τέλος, πραγματοποιούνται θεραπευτικές ομάδες εργοθεραπείας και κινησιοθεραπείας, ενώ παράλληλα, για όποιον ψυχογηριατρικό ασθενή κρίνεται εφικτό, πραγματοποιείται και ψυχοθεραπεία.
Τι πρέπει να φέρει μαζί του ο ασθενής κατά την εισαγωγή;
Ο ασθενής θα πρέπει να φέρει μαζί του: κάποια άνετα ρούχα, πιτζάμες, πετσέτες, παντόφλες, αθλητικά παπούτσια κτλ, είδη προσωπικής υγιεινής, όπως οδοντόβουρτσα και οδοντόπαστα κλπ. Επίσης, εάν το επιθυμεί μπορεί να φέρει ένα μικρό ραδιόφωνο, σταυρόλεξα, βιβλία κλπ.
Λόγω covid πως πραγματοποιείται η εισαγωγή;
Η εισαγωγή γίνεται σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Συνήθως απαιτείται μοριακό διαγνωστικό τεστ 48 ωρών. Μπορούν να σας δοθούν αναλυτικές οδηγίες από τηλεφώνου.

Θέλετε να ρωτήσετε ή χρειάζεστε βοήθεια;

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας
για οτιδήποτε χρειαστείτε ή θέλετε να ρωτήσετε.