© ΚΛΙΝΙΚΗ ΛΥΡΑΚΟΥ ΑΕ. All rights reserved. |Σχεδιασμός-Επιμέλεια DARNEL ad.
Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι ίσως το πιο πολύπλοκο όργανο στο σύμπαν (τουλάχιστον από όσα γνωρίζουμε.) Περίπου 100 δισεκατομμύρια νευρώνες με 100 τρισεκατομμύρια συνάψεις αισθάνονται, αναλύουν και απαντούν στο περιβάλλον χρησιμοποιώντας για την επικοινωνία αυτή ηλεκτρισμό και χημεία.
Ιστορικά οι νευρολόγοι είναι πιο υποψιασμένοι στην ηλεκτρική φύση του εγκεφάλου ενώ οι ψυχίατροι, τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα, είναι επικεντρωμένοι σχεδόν αποκλειστικά στους νευροδιαβιβαστές και στην ψυχοφαρμακολογία.
Η Ψυχιατρική έχει τόσο πολύ εναρμονιστεί με τους νευροδιαβιβαστές ώστε η «χημική ανισορροπία» έχει γίνει μέρος της καθημερινής μας γλώσσας και μερικοί μάλιστα την θεωρούν ως την Πραγματική Διάγνωση. Υπάρχει η ελπίδα ότι στο μέλλον οι κλινικοί γιατροί θα κατανοήσουν την σπουδαιότητα και των δύο παραγόντων, και του ηλεκτρικού και του χημικού για την κατανόηση και αντιμετώπιση των προβλημάτων του κάθε ασθενή.
Ο εγκεφαλικός ερεθισμός, σε αντίθεση με την φαρμακολογία εστιάζεται στους ηλεκτρικούς μηχανισμούς του εγκεφάλου οι οποίοι προκαλούν εντοπισμένες αλλαγές στους χημικούς μηχανισμούς και κατ’ επέκταση στην φαρμακολογία. Με απλά λόγια, η τοπική εφαρμογή μαγνητικού πεδίου στον εγκέφαλο προκαλεί δίοδο ηλεκτρικού ρεύματος το οποίο τροποποιεί τους νευροδιαβιβαστές με αποτέλεσμα την καλύτερη λειτουργία τους που μεταφράζεται σε μικρότερη ή καθόλου φαρμακευτική αγωγή ή ανταπόκρισή τους σε αγωγή στην οποία προηγουμένως αντιστέκονταν. Παραδοσιακά θεραπείες βασισμένες στον ερεθισμό του εγκεφάλου (όπως για παράδειγμα η ηλεκτροσπασμοθεραπεία) έχουν χρησιμοποιηθεί με πολύ καλά αποτελέσματα σε φαρμακοανθεκτικές περιπτώσεις ασθενών. Οι πρωτοπόροι του εγκεφαλικού ερεθισμού με πρωτόγονα συχνά μέσα και με ελλιπή κατανόηση των σπουδαίων εγκεφαλικών σχηματισμών έβαλαν τις βάσεις. Λόγω της συνεχούς προόδου της απεικονιστικής τεχνολογίας τα τελευταία είκοσι χρόνια είμαστε τώρα σε θέση να κατανοούμε καλύτερα την λειτουργική νευροανατομία.
Γενικά το rTMS θεωρείται ασφαλές και με ελάχιστες παρενέργειες. Δεν έχουν αναφερθεί καρδιαγγειακές, γνωσιακές ή εμμένουσες νευρολογικές διαταραχές σε άτομα που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με rTMS. Ποσοστό 17% παραπονέθηκε για κεφαλαλγία που όμως αντιμετωπίστηκε εύκολα με απλά αναλγητικά (Depon π.χ). Σε ποσοστό 0,5% εκδηλώθηκε επιληπτική κρίση αυτοπεριοριζόμενη που δεν χρειάστηκε φαρμακευτική αγωγή. Ωστόσο ιστορικό επιληπτικών κρίσεων αποτελεί αντένδειξη, γι αυτό πρέπει να λαμβάνεται καλό ιατρικό ιστορικό πριν προβεί κανείς σε θεραπεία.
Καλό θα είναι επίσης πριν τη θεραπεία να υποβάλλεται ο ασθενής σε αξονική (CT), ή μαγνητική(MRI) τομογραφία εγκεφάλου για αποκλεισμό της έστω και ελάχιστης πιθανότητας υπάρξεως παθολογικών διεργασιών.
Η κατάθλιψη είναι η περισσότερο μελετημένη και κύρια ένδειξη για θεραπεία με rTMS ενώ καλά αποτελέσματα έχει δώσει και στη διπολική συναισθηματική διαταραχή (μανιοκατάθλιψη). Επίσης σε ερευνητικό επίπεδο έχει καλά αποτελέσματα στην ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, στις αγχώδεις διαταραχές και στο μετατραυματικό στρες.
Στη σχιζοφρένεια - ψύχωση τα αποτελέσματα μέχρι τώρα είναι φτωχά εκτός από την συμπτωματική αντιμετώπιση επίμονων ακουστικών ψευδαισθήσεων. Ερευνάται η αποτελεσματικότητά του στις εμβοές ώτων καθώς και στον πόνο, χρόνιο και οξύ.
Τέλος, το rTMS μπορεί να έχει θεραπευτικά αποτελέσματα σε ασθενείς με διπλή διάγνωση (εθισμός σε ουσίες, αλκοόλ ή συμπεριφορές με ταυτόχρονη συνύπαρξη άλλης ψυχικής νόσου).