Skip to main content
Εξωτερικά Ιατρεία

Ψυχοθεραπευτικό Κέντρο

Η ψυχιατρική κλινική Λυράκου πέραν των υπηρεσιών νοσηλείας, που προσφέρει σχεδόν επί πέντε δεκαετίες, διεξάγει πλέον από το 2008 στο ψυχοθεραπευτικό κέντρο προγράμματα ψυχιατρικής παρακολούθησης και ψυχοθεραπείας γνωσιακής και ψυχοδυναμικής κατεύθυνσης με ατομικές και ομαδικές συνεδρίες.
Κάθε ψυχίατρος και ψυχολόγος είναι άρτια εξειδικευμένος και απαρτίζουν τα εξωτερικά ιατρεία της κλινικής.
Ψυχοθεραπευτική παρέμβαση ατόμων που δεν χρήζουν νοσηλείας

Θεραπευτικές συνεδρίες

Η πολυετής κλινική εμπειρία μας σε προβλήματα ψυχικής φύσεως και η προσεκτική αξιολόγηση και πρόσληψη προσωπικού μας ώθησε να δημιουργήσουμε τμήμα εξωτερικών ιατρείων για ανθρώπους που δεν χρήζουν νοσηλείας.


Μετά την νοσηλεία παρακολούθηση

Είναι γνωστό ότι οι παθήσεις ψυχικής φύσεως χρήζουν, συνήθως, μεσομακροχρόνιας στήριξης και παρακολούθησης, ούτως ώστε να αποφευχθεί η υποτροπή της νόσου, η οποία πολλές φορές οδηγεί σε επαναεισαγωγή του ασθενή σε κάποια κλινική.

Οικογενειακή Θεραπεία

Στα πλαίσια στήριξης της ίδιας της οικογένειας, γίνονται στην Κλινική Λυράκου συνεδρίες (είτε ατομικές είτε ομαδικές) από εξειδικευμένους ψυχιάτρους και ψυχολόγους. Σκοπός των εν λόγω συνεδριών είναι να κατανοήσουν τα «υγιή» μέλη της οικογένειας, τους τρόπους χειρισμού ενός ψυχικά πάσχοντα ασθενούς.

Θεραπείες rTMS

Διακρανιακός Μαγνητικός Ερεθισμός (rTMS)
Ο εγκεφαλικός ερεθισμός, τροποποιεί τους νευροδιαβιβαστές με αποτέλεσμα την καλύτερη λειτουργία τους που μεταφράζεται σε μικρότερη ή καθόλου φαρμακευτική αγωγή ή ανταπόκρισή τους σε αγωγή στην οποία προηγουμένως αντιστέκονταν.

Στα όρια Μελισσίων με τη Ν. Πεντέλη σε ένα κατάφυτο και ευχάριστο περιβάλλον βρίσκεται από το 1973 η ψυχιατρική κλινική Λυράκου, δυναμικότητας 120 κλινών, προσφέροντας τις υπηρεσίες της στον κλάδο της ψυχικής υγείας.

Χαρακτηριστικές παθήσεις στις οποίες ειδικευόμαστε είναι:

Περισσότερες πληροφορίες

Θέλετε να ρωτήσετε ή χρειάζεστε βοήθεια;
Σε περίπτωση που χρειάζεστε κάποια βοήθεια ή έχετε οποιαδήποτε απορία, 210 613.1802 μη διστάσετε να μας καλέσετε!

Υπεύθυνοι Θεράποντες Ιατροί

Ψυχιατρική Υποστήριξη

Ψυχίατρος
Επιστημονικός Διευθυντής
Ψυχίατρος
Υπεύθυνη Β΄ Ψυχιατρικού Τμήματος
Ψυχίατρος
Υπεύθυνος Γ΄ Ψυχιατρικού Τμήματος

Ψυχοθεραπευτική Παρέμβαση

Κλινικός Ψυχολόγος DPsych / Συμβουλευτική Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια
Ψυχολόγος
Κλινική - Βιομηχανική / Οργανωτική Ψυχολόγος
Ψυχολόγος
Ψυχολόγος (Msc)
Ψυχολόγος
Ψυχολόγος, MSc Συμβουλευτική Ψυχολογία, Ειδ. Ψυχοθεραπεύτρια
Ψυχολόγος
Γενικες και συχνες ερωτησεις

Έχετε απορίες;
Εδώ θα βρείτε απαντήσεις σχετικά με τις υπηρεσίες των Εξωτερικών Ιατρείων του Ψυχοθεραπευτικού Κέντρου.

Γιατί μια ψυχιατρική κλινική είναι απαραίτητο να έχει οργανωμένα εξωτερικά ιατρεία;
Αυτό το ερώτημα έχει την εξής απλή απάντηση: «ο θεραπευόμενος χρειάζεται μία ολιστική αντιμετώπιση». Πολλές φορές, δηλαδή, ο πάσχων δεν χρήζει νοσηλείας, αλλά ρύθμιση και παρακολούθηση σε εξωτερική βάση, τουλάχιστον όταν η πάθηση ή η υποτροπή είναι σε αρχική φάση. Σε αυτές τις περιπτώσεις ισχύει, με άλλα λόγια, η ρήση «το προλαμβάνειν καλύτερο του θεραπεύειν». Άλλες φορές, μετά από μία νοσηλεία χρειάζεται η θεραπεία να συνεχιστεί σε εξωτερική βάση με κύριο στόχο την αποφυγή της υποτροπής και της επανεισαγωγής του σε ψυχιατρική κλινική. Κάποιες φορές, χρειάζεται να αξιολογηθεί ο ενδιαφερόμενος και να καθοριστεί το θεραπευτικό του πλαίσιο. Τις περισσότερες, δε, φορές, μαζί με τον θεραπευόμενο εμπλέκεται στη νόσο και το οικογενειακό ή οικείο του περιβάλλον. Σε αυτές τις περιπτώσεις και η οικογένεια χρειάζεται στήριξη. Οι θεραπευτές (ψυχίατροι και οι ψυχολόγοι) της Κλινικής Λυράκου έχοντας μακροχρόνια κλινική εμπειρία μπορούν να αξιολογήσουν, να προτείνουν και εν τέλει να εξατομικεύσουν την θεραπεία εκάστου ενδιαφερόμενου.
Πρέπει να επισκεφθώ τα εξωτερικά ιατρεία ή να νοσηλευθώ;
Αυτή είναι μία ερώτηση που μόνο ο ενδιαφερόμενος και ο θεραπευτής του μπορούν να απαντήσουν. Σε γενικές γραμμές, η πρόοδος των κλάδων της ψυχιατρικής, της ψυχολογίας και των συναφών επιστημών, όπως η νευροφαρμακολογία, έχουν συνδράμει στην έγκαιρη και πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση των ψυχικών παθήσεων, χωρίς να απαιτείται νοσηλεία στις περισσότερες των περιπτώσεων. Παρ’ ολ’ αυτά και σύμφωνα με τον Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας ο θεραπευτής οφείλει να προτείνει και να παραπέμψει για νοσηλεία, όταν διακρίνει ότι η πάθηση και τα συμπτώματά της δεν δύναται να αντιμετωπιστούν επαρκώς σε εξωτερική βάση. Εν τέλει, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι ψυχικές παθήσεις είναι νόσοι και πρέπει να τυγχάνουν της ίδιας ή και καλύτερης αντιμετώπισης με τις υπόλοιπες ειδικότητες της ιατρικής επιστήμης.
Χρειάζεται να επισκεφθώ ψυχίατρο ή ψυχολόγο;
Κάποιες πρώτες κατευθυντήριες πληροφορίες μπορούν να δοθούν και τηλεφωνικά. Ένας έμπειρος θεραπευτής παίρνοντας ένα σύντομο ιστορικό της πάθησης και των συμπτωμάτων της, μπορεί να βοηθήσει τον ενδιαφερόμενο στην επιλογή ψυχιάτρου ή ψυχολόγου. Κάποιες φορές δε, δύναται να χρειαστεί να επισκεφθεί ο ενδιαφερόμενος και ψυχίατρο και ψυχολόγο. Σε γενικές γραμμές, η θεραπευτική σχέση, η οποία αναπτύσσεται μεταξύ του θεραπευτή και του θεραπευόμενου, είναι μία από τις σημαντικότερες παραμέτρους, που επηρεάζουν την έκβαση της πορείας του οφελούμενου.
Ποιο είναι το κόστος και η διάρκεια της συνεδρίας;
Το κόστος κυμαίνεται από 60,00 € έως 85,00 € ανά συνεδρία ανάλογα με τον θεραπευτή, εάν είναι ψυχολόγος ή ψυχίατρος. Η διάρκεια των συνεδριών εξαρτάται από το είδος της θεραπευτικής παρέμβασης (π.χ. οι συνεδρίες με τους ψυχολόγους διαρκούν περίπου 50 λεπτά της ώρας).
Η διενέργεια της Πολυθεματικής Κλίμακας Προσωπικότητας (MMPI) χρεώνεται 150 €. Για την συμπλήρωση του MMPI θα χρειαστεί να αφιερώσει ο ενδιαφερόμενος περίπου 2 ώρες για την συμπλήρωση του ερωτηματολογίου.
Πόσα ραντεβού απαιτούνται να γίνουν για να ολοκληρωθεί η θεραπεία μου;
Η συνολική διάρκεια της θεραπείας δεν μπορεί να καθοριστεί, διότι εξαρτάται από την πάθηση, την προσωπικότητα και την χρονιότητα της νόσου, που αντιμετωπίζει ο ενδιαφερόμενος. Κατά την πρώτη συνεδρία κύριος στόχος είναι η γνωριμία, η λήψη ιστορικού, η αξιολόγηση, η διάγνωση και η διαμόρφωση ενός εξατομικευμένου θεραπευτικού πλάνου, μεταξύ του θεραπευτή και του θεραπευόμενου. Συνήθως, αρχικά απαιτούνται συχνότερες συνεδρίες, ενώ σε βάθος χρόνου η συχνότητα βαίνει μειούμενη. Ανάλογα με το πλήθος των μηνιαίων συνεδριών μπορεί να γίνει και αναπροσαρμογή της τιμολόγησης τους.
Γίνονται και διαδικτυακές συνεδρίες;
Ναι, παρέχεται από την Κλινική Λυράκου αυτή η δυνατότητα, υπό τις προϋποθέσεις, που διασφαλίζεται η εχεμύθεια και η προσωπικότητα του θεραπευόμενου. Μπορούν κατόπιν πρότερης συνεννόησης να οριστούν διαδικτυακές συνεδρίες. Το κόστος δεν διαφοροποιείται σε σχέση με την δια ζώσης συνεδρία.
Ποιες είναι οι ημέρες και ώρες που πραγματοποιούνται τα εξωτερικά ιατρεία;
Οι συνεδρίες πραγματοποιούνται καθημερινώς από Δευτέρα έως Παρασκευή και ώρες 09:00 έως 18:00. Η γραμματεία της κλινικής μπορεί να προγραμματίσει συνάντηση με τον αρμόδιο θεραπευτή κατόπιν τηλεφωνικού αιτήματός σας.
Χρειάζεται να προσκομίσω αρνητικό rapid test προ της εισόδου μου στην κλινική;
Για τον θεραπευόμενο δεν απαιτείται η προσκόμιση αρνητικού τεστ. Απαιτείται όμως για τον συνοδό. Υπάρχουν εξωτερικοί κοινόχρηστοι χώροι της κλινικής, στους οποίους ο συνοδός μπορεί να περιμένει, εάν δεν επιθυμεί να εισέλθει στον χώρο του ψυχοθεραπευτικού κέντρου. Τα ανωτέρω τροποποιούνται σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες, που εκδίδει το Υπουργείο Υγείας και ο Ε.Ο.Δ.Δ.Υ.

Θέλετε να ρωτήσετε ή χρειάζεστε βοήθεια;

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας
για οτιδήποτε χρειαστείτε ή θέλετε να ρωτήσετε.