Skip to main content
Απεθισμός

Αποτοξίνωση & Απεξάρτηση

Η κλινική Λυράκου ειδικεύεται σε όλο το φάσμα των εθιστικών συμπεριφορών και εξαρτήσεων

Το Αλκοόλ αποτελεί την πιο διαδεδομένη και νόμιμη εθιστική ουσία, με τους περισσότερους θανάτους καταγεγραμμένους παγκοσμίως (συμπεριλαμβάνονται πέρα των παθολογικών αιτίων και θάνατοι από αυτοκινητιστικά ατυχήματα, εργατικά κ.λ.π.).

Η αποτοξίνωση από το αλκοόλ είναι η πιο επικίνδυνη και πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή κατά τη διάρκεια της αποκοπής, διότι ο ασθενής μπορεί να «πέσει» σε ντελίριουμ και να αποβεί μοιραίο ακόμα και για τη ζωή του.


Η απεξάρτηση από τις ναρκωτικές ουσίες είναι συνήθως μια μακροχρόνια και επίπονη προσπάθεια και για τον ίδιο τον ασθενή αλλά και για το οικογενειακό του περιβάλλον.

Αν και το στάδιο της σωματικής στέρησης μπορεί να καταπολεμηθεί σχετικά εύκολα και γρήγορα με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, το στάδιο της «εγκεφαλικής» απεξάρτησης απαιτεί χρόνο και μεγάλη προσπάθεια κυρίως από τον ίδιο τον ασθενή.


Ο εθισμός σε φαρμακευτικές ουσίες, όπως είναι οι βενζοδιαζεπίνες (π.χ. stedon, tavor, vulbegal, hipnostedon κλπ), τα βαρβιτουρικά, είναι ίσως ο πλέον διαδεδομένος τύπος εθισμού στον κόσμο.

Στα πλαίσια της θεραπείας, προσφέρουμε μια πλήρη φαρμακευτική και ψυχοθεραπευτική κάλυψη για την θεραπευτική αντιμετώπιση τόσο των συμπτωμάτων στέρησης όσο και για το «ψυχολογικό κενό» και την ανάγκη ενθάρρυνσης που αντιμετωπίζει ο ασθενής.


Η συνεχής ενασχόληση με διάφορα τυχερά παιχνίδια, όπως η ρουλέτα, το πόκερ, οι ιπποδρομίες, το ΚΙΝΟ κ.λ.π. μπορεί να χαρακτηριστεί και ως παθολογικός τζόγος.
Χαρακτηριστικά συμπτώματα αυτής της ασθένειας είναι οι συνεχείς ψυχολογικές μεταπτώσεις και οι ανάπτυξη συμπεριφορών που χαρακτηρίζονται από το ψέμα, την ευστροφία και την κρυψίνοια.

Κατά τη φάση της αποτοξίνωσης μπορούν να εμφανιστούν στερητικά συμπτώματα ανάλογων του αλκοόλ, ενώ για την απεξάρτηση (μακροχρόνια αποχή) απαιτείται ένα σωστά δομημένο ψυχοθεραπευτικό πλαίσιο.


Ως συννοσηρότητα νοείται η ταυτόχρονη συνύπαρξη της ασθένειας του εθισμού και κάποιας άλλης πάθησης ψυχικής φύσεως (π.χ. κατάθλιψης, αγχώδους διαταραχής κ.λ.π.). Με τα κατάλληλα εργαλεία (ψυχομετρίες, εμπειρία ψυχιάτρων και ψυχολόγων) μπορεί να διαγνωσθεί εάν υπάρχει ψυχική νόσος και να διευκολυνθούν πολύ τα στάδια της αποτοξίνωσης και απεξάρτησης.

Ψυχικές παθήσεις που συνυπάρχουν στον εθισμό:
  • Διαταραχές προσωπικότητας
  • Διαταραχές της Διάθεσης
  • Αγχώδεις Διαταραχές
  • Διαταραχές της Σκέψης

ΝΟΣΗΛΕΙΑ Κέντρο Απεξάρτησης Αθήνα

Στα όρια Μελισσίων με τη Ν. Πεντέλη σε ένα κατάφυτο και ευχάριστο περιβάλλον βρίσκεται από το 1973 η ψυχιατρική κλινική Λυράκου, δυναμικότητας 120 κλινών, προσφέροντας τις υπηρεσίες της στον κλάδο της ψυχικής υγείας.

Ψυχοθεραπευτικό Κέντρο Υποστήριξης

Aνταποκρινόμαστε στις προσδοκίες των ασθενών μας για τη βέλτιστη φροντίδα της ψυχικής τους υγείας και αναβάθμιση της ποιότητας ζωής τους όχι μόνο κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους αλλά και κατά την κοινωνική τους επανένταξη.

Αλκοόλ

Αποτελεί μια πάθηση που βασίζεται στη διαστρέβλωση τόσο της λογικής και της κριτικής ικανότητας του ασθενούς όσο και της συναισθηματικής απομόνωσης και αποξένωσης του.
Η συχνότερη αιτία των τροχαίων ατυχημάτων είναι η οδήγηση υπό την επήρεια του αλκοόλ.

Ναρκωτικές Ουσίες

Κανείς δεν γίνεται τυχαία τοξικομανής.
Πολλοί λόγοι, πολλοί παράγοντες στην αλληλοδιαπλοκή τους διαμορφώνουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο ο συγκεκριμένος άνθρωπος, τη συγκεκριμένη στιγμή ωθείται στην επιλογή των ουσιών (ναρκωτικά) και χάνεται στον κόσμο τους.

Τζόγος

Χαρακτηριστικό σύμπτωμα στην ασθένεια του παθολογικού τζόγου είναι η συντήρηση μύθων, λανθασμένων παραδοχών, αυταπατών και της ψευδαίσθησης ελέγχου γύρω από τις συνθήκες και την τελετουργία του παιχνιδιού.

Περισσότερες πληροφορίες

Θέλετε να ρωτήσετε ή χρειάζεστε βοήθεια;
Σε περίπτωση που χρειάζεστε κάποια βοήθεια ή έχετε οποιαδήποτε απορία, 210 613.1802 μη διστάσετε να μας καλέσετε!
Εξωτερικά Ιατρεία

Κέντρο Υποστήριξης Νοσηλευομένων Απεξάρτησης

Μεριμνούμε να στηρίζουμε τους νοσηλευόμενους και τους συγγενείς τους με ένα ευρύτερο και σωστά δομημένο θεραπευτικό πλαίσιο.

Παρακολούθηση μετά την νοσηλεία

Είναι γνωστό ότι οι παθήσεις ψυχικής φύσεως χρήζουν, συνήθως, μεσομακροχρόνιας στήριξης και παρακολούθησης, ούτως ώστε να αποφευχθεί η υποτροπή της νόσου, η οποία πολλές φορές οδηγεί σε επαναεισαγωγή του ασθενή σε κάποια κλινική.

Οικογενειακή θεραπεία

Στα πλαίσια στήριξης της ίδιας της οικογένειας, γίνονται στην Κλινική Λυράκου συνεδρίες ( είτε ατομικές είτε ομαδικές ) από εξειδικευμένους ψυχολόγους. Σκοπός των εν λόγω συνεδριών είναι να κατανοήσουν τα υγιή μέλη της οικογένειας, τους τρόπους χειρισμού ενός ψυχικά πάσχοντα ασθενή.

Τμήμα Εργοθεραπείας

Μέσω ειδικά επιλεγμένων δραστηριοτήτων βοηθά τους ασθενείς να πετύχουν το μέγιστο επίπεδο λειτουργικότητας και ανεξαρτησίας σε όλους τους τομείς της ζωής τους και να επανακτήσουν δεξιότητες που χάθηκαν ή παραμελήθηκαν λόγω της νόσου.

Νους υγιής εν σώματι υγιεί

  • Art Therapy
  • Κινησιοθεραπεία
  • Θεατρικό παιχνίδι
  • Γιόγκα

Υπεύθυνοι Θεράποντες Ιατροί

Ιατρική Υποστήριξη

Ψυχίατρος
Επιστημονικός Διευθυντής
Ψυχίατρος
Υπεύθυνη Β΄ Ψυχιατρικού Τμήματος
Ψυχίατρος
Υπεύθυνος Γ΄ Ψυχιατρικού Τμήματος
Παθολόγος
Γενικός Ιατρός

Ψυχοθεραπευτική Παρέμβαση

Ψυχολόγος
Τμήμα Ψυχολογίας
Ψυχολόγος, MSc Συμβουλευτική Ψυχολογία, Ειδ. Ψυχοθεραπεύτρια
Τμήμα Ψυχολογίας

και οι Θεραπευτές της Ομάδας Υποστήριξης Νοσηλευομένων
Γενικες και συχνες ερωτησεις

Έχετε απορίες;
Εδώ θα βρείτε απαντήσεις σχετικά με τη Νοσηλεία.

Τι είναι η ψυχιατρική κλινική;
Η ψυχιατρική κλινική είναι ένας χώρος θεραπείας, ο οποίος περιθάλπει ανθρώπους με ψυχικές ασθένειες. Παραδείγματα τέτοιων ασθενειών είναι η σχιζοφρένεια, η κατάθλιψη, η διπολική διαταραχή, οι εξαρτήσεις από αλκοόλ, ναρκωτικά κλπ, οι διαταραχές μνήμης και συμπεριφοράς και άλλες. Πολλές εκ των ανωτέρω παθήσεων και αναλόγως της σοβαρότητάς τους μπορούν να αντιμετωπιστούν με εξωτερική παρακολούθηση. Η ψυχική πάθηση είναι νόσημα όπως και οι υπόλοιπες ασθένειες και ο ψυχικά πάσχων πρέπει να αντιμετωπίζεται με αξιοπρέπεια και σεβασμό.
Πότε πρέπει να εισαχθεί κάποιος σε μία ψυχιατρική κλινική;
Αυτή είναι μία ερώτηση που μόνο ο πάσχων και ο θεραπευτής του μπορούν να απαντήσουν. Προειδοποιητικά σημάδια όμως, που πρέπει να ανησυχήσουν κάποιον, είναι οι αρνητικές σκέψεις ή συναισθήματα να βλάψει τον εαυτό του ή τρίτους, οι παραισθήσεις, οι συνεχείς εναλλαγές των συναισθημάτων κλπ. Το καλύτερο σε αυτή την περίπτωση είναι να υπάρξει άμεση επικοινωνία με δομή ψυχικής υγείας, ούτως ώστε να εξευρεθεί ο καλύτερος τρόπος θεραπείας.
Με ποιους τρόπους γίνεται η εισαγωγή σε μία ψυχιατρική κλινική;
Υπάρχουν δύο τρόποι εισαγωγής σε μία ψυχιατρική κλινική˙ η εκούσια και η ακούσια νοσηλεία. Η εκούσια νοσηλεία γίνεται με την θέληση του ασθενούς. Συνήθως έχει υπάρξει επικοινωνία με την δομή ψυχικής υγείας και έχει προγραμματιστεί ημέρα και ώρα εισαγωγής.
Η ακούσια νοσηλεία γίνεται παρά την θέληση του ασθενούς, εφαρμόζεται όταν ο ασθενής δεν αναγνωρίζει το πρόβλημα υγείας του και υπάρχει υψηλός κίνδυνος να βλάψει τον εαυτό του ή τα υπόλοιπα μέλη της κοινότητας. Υπάρχει συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο για τον τρόπο εισαγωγής και τον χρόνο νοσηλείας. Η τροποποίηση της ακούσιας νοσηλείας και η μεταφορά του ασθενούς από Δημόσια δομή σε Ιδιωτική ψυχιατρική κλινική πλέον είναι γρήγορη και τυποποιημένη.
Πόσο διάστημα διαρκεί η νοσηλεία στην κλινική;
Λόγω της διαφορετικής φύσης του αιτήματος και της δυσκολίας του κάθε ανθρώπου, το διάστημα της νοσηλείας καθορίζεται από την θεραπευτική ομάδα (ψυχιάτρους, ψυχολόγους κτλ) σε συνεργασία με τον εκάστοτε θεραπευόμενο και το υποστηρικτικό του δίκτυο.
Ποια διαδικασία ακολουθείται για την εισαγωγή στην κλινική;
Αρχικά χρειάζεται να γίνει επικοινωνία με την γραμματεία της κλινικής στα τηλέφωνα 210 61 31 802 ή 210 80 44 330. Εν συνεχεία η γραμματεία θα προωθήσει το αίτημά σας στο αρμόδιο μέλος της θεραπευτικής ομάδας το οποίο παρέχει στον ενδιαφερόμενο εξειδικευμένες σε κάθε περίπτωση κατευθυντήριες για την διαδικασία της εισαγωγής.
Είναι ξεχωριστά τα τμήματα, που νοσηλεύονται οι ασθενείς και τι γίνεται με την διατροφή τους;
Ναι, στην κλινική Λυράκου έχουμε προνοήσει να νοσηλεύονται οι ασθενείς σε ξεχωριστά τμήματα, ανάλογα με την πάθηση και την συμπτωματολογία της.
Κάθε τμήμα έχει το δικό του καθιστικό, ενώ μεριμνούμε η συγκατοίκηση να είναι του ιδίου φύλλου, με κοινά ενδιαφέροντα και κοντινής ηλικίας. Οι ομαδικές θεραπείες, που διεξάγονται στην κλινική, γίνονται αποκλειστικά με την συμμετοχή των νοσηλευομένων εκάστου τμήματος. Κοινή χρήση των χώρων από όλους τους νοσηλευόμενους γίνεται στο εντευκτήριο και στον αύλειο χώρο της κλινικής.
Η σίτιση βασίζεται στην μεσογειακή κουζίνα, ενώ μπορεί να αναπροσαρμοστεί ανάλογα με τις διατροφικές ανάγκες του νοσηλευόμενου.
Υπάρχει αναμονή για την εισαγωγή στην κλινική;
Οι εισαγωγές πραγματοποιούνται άμεσα, χωρίς αναμονή, σε ημέρα και ώρα που συνεννοούνται οι θεραπευόμενοι με τα μέλη της θεραπευτικής ομάδας.
Τι ακολουθεί μετά την εισαγωγή στην κλινική;
Στην κλινική πραγματοποιείται καθημερινά πληθώρα θεραπευτικών ομάδων (ομαδική ψυχοθεραπεία, εργοθεραπεία, θεατρικό παιχνίδι, κινησιοθεραπεία, γιόγκα κ.α). Παράλληλα πραγματοποιείται και ατομική ψυχοθεραπεία. Επιπλέον, κάθε θεραπευόμενος παρακολουθείται εξατομικευμένα από ομάδα ψυχιάτρων και λαμβάνει την ενδεδειγμένη ψυχιατρική παρακολούθηση και φαρμακευτική αγωγή.
Η θεραπεία πραγματοποιείται μόνο μέσω νοσηλείας;
Κάθε μέλος της θεραπευτικής ομάδας (ψυχίατροι, ψυχολόγοι κτλ.) παρέχει υποστήριξη και στα εξωτερικά ιατρεία της κλινικής εφόσον κριθεί τόσο από τον θεραπευτή όσο και από τον θεραπευόμενο ότι θα ήταν βοηθητικό.
Τι πρέπει να φέρει μαζί του ο ασθενής κατά την εισαγωγή?
Ο ασθενής θα πρέπει να φέρει μαζί του: κάποια άνετα ρούχα, πιτζάμες, πετσέτες, παντόφλες, αθλητικά παπούτσια κτλ, είδη προσωπικής υγιεινής, όπως οδοντόβουρτσα και οδοντόπαστα κλπ. Επίσης, εάν το επιθυμεί μπορεί να φέρει ένα μικρό ραδιόφωνο, σταυρόλεξα, βιβλία κλπ.
Δεν μπορεί να φέρει μαζί του: αλκοόλ, προσωπικά αντικείμενα αξίας, αναπτήρες, φάρμακα (εκτός εάν ζητηθεί από τον ιατρό) ή άλλες ουσίες, κινητά τηλέφωνα και φαγητό.
Λόγω covid πως πραγματοποιείται η εισαγωγή;
Η εισαγωγή γίνεται σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Συνήθως απαιτείται μοριακό διαγνωστικό τεστ 48 ωρών. Μπορούν να σας δοθούν αναλυτικές οδηγίες από τηλεφώνου.

Θέλετε να ρωτήσετε ή χρειάζεστε βοήθεια;

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας
για οτιδήποτε χρειαστείτε ή θέλετε να ρωτήσετε.