Skip to main content
Νοσηλεία Ψυχιατρικής Κλινηκής

Ψυχιατρική Νοσηλεία
Υποστήριξη-Φροντίδα

Στα όρια Μελισσίων με τη Ν. Πεντέλη σε ένα κατάφυτο και ευχάριστο περιβάλλον βρίσκεται από το 1973 η ψυχιατρική κλινική Λυράκου, δυναμικότητας 120 κλινών, προσφέροντας τις υπηρεσίες της στον κλάδο της ψυχικής υγείας.
Ιδρυτής της κλινικής ήταν ο Δημήτριος Λυράκος ένας εκ των γνωστότερων ψυχιάτρων-νευρολόγων εκείνης της εποχής.
 • Ψυχιατρικό

  Νοσηλεία, Ψυχολογική Υποστήριξη και Επανένταξη ψυχικά ασθενών

Η κλινική Λυράκου ειδικεύεται σε όλο το φάσμα των ψυχιατρικών παθήσεων

ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ, ΨΥΧΩΣΕΙΣ, Διπολική Διαταραχή, ΟΡΓΑΝΙΚΑ ΨΥΧΟΣΥΝΔΡΟΜΑ, ΕΞΑΡΤΗΣΕΙΣ, ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΣΙΤΙΣΗΣ, ΟΡΙΑΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ κτλ

Μπορεί να αντιμετωπίσει με αποτελεσματικότητα συμπτώματα όπως:

 • απόπειρα αυτοκτονίας
 • ψευδαισθήσεις (οπτικές, ακουστικές κτλ)
 • ιδεοληψίες
 • ψυχωσικά/ψυχωτικά επεισόδια
 • διαταραχές μνήμης

Θεραπείες με Ιατρικά Μηχανήματα (rTMS & ECT)

Παρέχουμε θεραπείες για εξωτερικούς και εσωτερικούς ασθενείς, ανάλογα με τις ατομικές ανάγκες των ασθενών μας.

Αποτοξίνωση & Απεξάρτηση

 • Ψυχογηριατρικό

  Θεραπεία Alzheimer, Έλλειψης Μνήμης, Άνοιας
Εξωτερικά Ιατρεία

Κέντρο Υποστήριξης Νοσηλευομένων

Μεριμνούμε να στηρίζουμε τους νοσηλευόμενους και τους συγγενείς τους με ένα ευρύτερο και σωστά δομημένο θεραπευτικό πλαίσιο.

Παρακολούθηση μετά την νοσηλεία

Είναι γνωστό ότι οι παθήσεις ψυχικής φύσεως χρήζουν, συνήθως, μεσομακροχρόνιας στήριξης και παρακολούθησης, ούτως ώστε να αποφευχθεί η υποτροπή της νόσου, η οποία πολλές φορές οδηγεί σε επαναεισαγωγή του ασθενή σε κάποια κλινική.

Οικογενειακή θεραπεία

Στα πλαίσια στήριξης της ίδιας της οικογένειας, γίνονται στην Κλινική Λυράκου συνεδρίες ( είτε ατομικές είτε ομαδικές ) από εξειδικευμένους ψυχολόγους. Σκοπός των εν λόγω συνεδριών είναι να κατανοήσουν τα υγιή μέλη της οικογένειας, τους τρόπους χειρισμού ενός ψυχικά πάσχοντα ασθενή.

Τμήμα Εργοθεραπείας

Μέσω ειδικά επιλεγμένων δραστηριοτήτων βοηθά τους ασθενείς να πετύχουν το μέγιστο επίπεδο λειτουργικότητας και ανεξαρτησίας σε όλους τους τομείς της ζωής τους και να επανακτήσουν δεξιότητες που χάθηκαν ή παραμελήθηκαν λόγω της νόσου.

Νους υγιής εν σώματι υγιεί

 • Art Therapy
 • Κινησιοθεραπεία
 • Θεατρικό παιχνίδι
 • Γιόγκα
Γενικες και συχνες ερωτησεις

Έχετε απορίες;
Εδώ θα βρείτε απαντήσεις σχετικά με τη Νοσηλεία.

Τι είναι η ψυχιατρική κλινική;
Η ψυχιατρική κλινική είναι ένας χώρος θεραπείας, ο οποίος περιθάλπει ανθρώπους με ψυχικές ασθένειες. Παραδείγματα τέτοιων ασθενειών είναι η σχιζοφρένεια, η κατάθλιψη, η διπολική διαταραχή, οι εξαρτήσεις από αλκοόλ, ναρκωτικά κλπ, οι διαταραχές μνήμης και συμπεριφοράς και άλλες. Πολλές εκ των ανωτέρω παθήσεων και αναλόγως της σοβαρότητάς τους μπορούν να αντιμετωπιστούν με εξωτερική παρακολούθηση. Η ψυχική πάθηση είναι νόσημα όπως και οι υπόλοιπες ασθένειες και ο ψυχικά πάσχων πρέπει να αντιμετωπίζεται με αξιοπρέπεια και σεβασμό.
Πότε πρέπει να εισαχθεί κάποιος σε μία ψυχιατρική κλινική;
Αυτή είναι μία ερώτηση που μόνο ο πάσχων και ο θεραπευτής του μπορούν να απαντήσουν. Προειδοποιητικά σημάδια όμως, που πρέπει να ανησυχήσουν κάποιον, είναι οι αρνητικές σκέψεις ή συναισθήματα να βλάψει τον εαυτό του ή τρίτους, οι παραισθήσεις, οι συνεχείς εναλλαγές των συναισθημάτων κλπ. Το καλύτερο σε αυτή την περίπτωση είναι να υπάρξει άμεση επικοινωνία με δομή ψυχικής υγείας, ούτως ώστε να εξευρεθεί ο καλύτερος τρόπος θεραπείας.
Με ποιους τρόπους γίνεται η εισαγωγή σε μία ψυχιατρική κλινική;
Υπάρχουν δύο τρόποι εισαγωγής σε μία ψυχιατρική κλινική˙ η εκούσια και η ακούσια νοσηλεία. Η εκούσια νοσηλεία γίνεται με την θέληση του ασθενούς. Συνήθως έχει υπάρξει επικοινωνία με την δομή ψυχικής υγείας και έχει προγραμματιστεί ημέρα και ώρα εισαγωγής.
Η ακούσια νοσηλεία γίνεται παρά την θέληση του ασθενούς, εφαρμόζεται όταν ο ασθενής δεν αναγνωρίζει το πρόβλημα υγείας του και υπάρχει υψηλός κίνδυνος να βλάψει τον εαυτό του ή τα υπόλοιπα μέλη της κοινότητας. Υπάρχει συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο για τον τρόπο εισαγωγής και τον χρόνο νοσηλείας. Η τροποποίηση της ακούσιας νοσηλείας και η μεταφορά του ασθενούς από Δημόσια δομή σε Ιδιωτική ψυχιατρική κλινική πλέον είναι γρήγορη και τυποποιημένη.
Πόσο διάστημα διαρκεί η νοσηλεία στην κλινική;
Λόγω της διαφορετικής φύσης του αιτήματος και της δυσκολίας του κάθε ανθρώπου, το διάστημα της νοσηλείας καθορίζεται από την θεραπευτική ομάδα (ψυχιάτρους, ψυχολόγους κτλ) σε συνεργασία με τον εκάστοτε θεραπευόμενο και το υποστηρικτικό του δίκτυο.
Ποια διαδικασία ακολουθείται για την εισαγωγή στην κλινική;
Αρχικά χρειάζεται να γίνει επικοινωνία με την γραμματεία της κλινικής στα τηλέφωνα 210 61 31 802 ή 210 80 44 330. Εν συνεχεία η γραμματεία θα προωθήσει το αίτημά σας στο αρμόδιο μέλος της θεραπευτικής ομάδας το οποίο παρέχει στον ενδιαφερόμενο εξειδικευμένες σε κάθε περίπτωση κατευθυντήριες για την διαδικασία της εισαγωγής.
Υπάρχει αναμονή για την εισαγωγή στην κλινική;
Οι εισαγωγές πραγματοποιούνται άμεσα, χωρίς αναμονή, σε ημέρα και ώρα που συνεννοούνται οι θεραπευόμενοι με τα μέλη της θεραπευτικής ομάδας.
Τι ακολουθεί μετά την εισαγωγή στην κλινική;
Στην κλινική πραγματοποιείται καθημερινά πληθώρα θεραπευτικών ομάδων (ομαδική ψυχοθεραπεία, εργοθεραπεία, θεατρικό παιχνίδι, κινησιοθεραπεία, γιόγκα κ.α). Παράλληλα πραγματοποιείται και ατομική ψυχοθεραπεία. Επιπλέον, κάθε θεραπευόμενος παρακολουθείται εξατομικευμένα από ομάδα ψυχιάτρων και λαμβάνει την ενδεδειγμένη ψυχιατρική παρακολούθηση και φαρμακευτική αγωγή.
Η θεραπεία πραγματοποιείται μόνο μέσω νοσηλείας;
Κάθε μέλος της θεραπευτικής ομάδας (ψυχίατροι, ψυχολόγοι κτλ.) παρέχει υποστήριξη και στα εξωτερικά ιατρεία της κλινικής εφόσον κριθεί τόσο από τον θεραπευτή όσο και από τον θεραπευόμενο ότι θα ήταν βοηθητικό.
Τι πρέπει να φέρει μαζί του ο ασθενής κατά την εισαγωγή?
Ο ασθενής θα πρέπει να φέρει μαζί του: κάποια άνετα ρούχα, πιτζάμες, πετσέτες, παντόφλες, αθλητικά παπούτσια κτλ, είδη προσωπικής υγιεινής, όπως οδοντόβουρτσα και οδοντόπαστα κλπ. Επίσης, εάν το επιθυμεί μπορεί να φέρει ένα μικρό ραδιόφωνο, σταυρόλεξα, βιβλία κλπ.
Δεν μπορεί να φέρει μαζί του: αλκοόλ, προσωπικά αντικείμενα αξίας, αναπτήρες, φάρμακα (εκτός εάν ζητηθεί από τον ιατρό) ή άλλες ουσίες, κινητά τηλέφωνα και φαγητό.
Λόγω covid πως πραγματοποιείται η εισαγωγή;
Η εισαγωγή γίνεται σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Συνήθως απαιτείται μοριακό διαγνωστικό τεστ 48 ωρών. Μπορούν να σας δοθούν αναλυτικές οδηγίες από τηλεφώνου.

Θέλετε να ρωτήσετε ή χρειάζεστε βοήθεια;

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας
για οτιδήποτε χρειαστείτε ή θέλετε να ρωτήσετε.