Skip to main content
Ψυχιατρικό Τμήμα

Θεραπείες με Ιατρικά Μηχανήματα
(rTMS & ECT)

Παρέχουμε θεραπείες για εξωτερικούς και εσωτερικούς ασθενείς, ανάλογα με τις ατομικές ανάγκες των ασθενών μας.

Η ηλεκτροσπασμοθεραπεία, παρά την εξέλιξη της ψυχοφαρμακολογίας, παραμένει αναντικατάστατη σε ορισμένες ψυχοπαθολογικές καταστάσεις, όπου αποτελεί θεραπεία εκλογής με ερευνητικά τεκμηριωμένη αποτελεσματικότητα και ασφάλεια.

Η διαδικασία είναι εντελώς ανώδυνη και ασφαλής.
Η ηλεκτροσπασμοθεραπεία εφαρμόζεται με τη συνεργασία αναισθησιολόγου με τη χρήση αναισθητικού, μυοχαλαρωτικού, συνεχή χορήγηση οξυγόνου και παρακολούθηση των ζωτικών σημείων του ασθενούς που μειώνουν πολύ την ανησυχία του.


Ο εγκεφαλικός ερεθισμός, τροποποιεί τους νευροδιαβιβαστές με αποτέλεσμα την καλύτερη λειτουργία τους που μεταφράζεται σε μικρότερη ή καθόλου φαρμακευτική αγωγή ή ανταπόκρισή τους σε αγωγή στην οποία προηγουμένως αντιστέκονταν.

Ο εγκεφαλικός ερεθισμός, σε αντίθεση με την φαρμακολογία εστιάζεται στους ηλεκτρικούς μηχανισμούς του εγκεφάλου οι οποίοι προκαλούν εντοπισμένες αλλαγές στους χημικούς μηχανισμούς και κατ’ επέκταση στην φαρμακολογία.


Υπεύθυνος Ιατρός

Ψυχίατρος
Επιστημονικός Διευθυντής
Γενικες και συχνες ερωτησεις

Έχετε απορίες;
Εδώ θα βρείτε απαντήσεις σχετικά με τις Θεραπείες rTMS.

Τι είναι το rTMS;
Ο Επαναληπτικός Διακρανιακός Ερεθισμός (rTMS) είναι μία θεραπεία που δεν χρήζει νοσηλείας και επιφέρει βελτίωση σε διάφορες ψυχικές ασθένειες όπως π.χ. η κατάθλιψη. Χρησιμοποιεί παλλόμενο μαγνητικό πεδίο για να ερεθίσει τον εγκέφαλο και να τον επαναφέρει σε μία κατάσταση ισορροπίας. Οι ασθενείς δεν χρειάζονται αναισθησία, ούτε ηρεμιστικά φάρμακα κατά την διάρκεια της θεραπείας. Μπορούν δε να συνεχίσουν τις καθημερινές δραστηριότητες τους αμέσως μετά το τέλος της θεραπευτικής συνεδρίας.
Για ποιόν είναι κατάλληλο το rTMS;
Η κλινική μας ειδικεύεται στην χρήση του rTMS κυρίως για την θεραπεία της κατάθλιψης σε οποιαδήποτε μορφή της:
  • Μονοπολική
  • Διπολική
  • Άτυπη
  • Κατάθλιψη μετά τον τοκετό
  • Κατάθλιψη ανθεκτική σε φαρμακευτική αγωγή
Επίσης συνιστάται για κάποιες διαταραχές άγχους, μανιοκατάθλιψης, ιδεοψυχαναγκαστικών διαταραχών και σε μερικές περιπτώσεις ψύχωσης (σχιζοφρένειας). Μπορεί να βοηθήσει ασθενείς με μικρή ανταπόκριση στην φαρμακευτική αγωγή ή σε περιπτώσεις ανεπιθύμητων παρενεργειών τους.
Πως επιτυγχάνει το rTMS την βελτίωση του ασθενούς στην κατάθλιψη και στις άλλες ψυχικές νόσους;
Στην κατάθλιψη, μία μικρή περιοχή του εγκεφάλου που βρίσκεται πίσω από το μέτωπο, δείχνει ασυνήθιστα χαμηλή δραστηριότητα. Πιστεύεται ότι αυτή η περιοχή του εγκεφάλου είναι υπεύθυνη για τον ανεπαρκή ερεθισμό του κέντρου ελέγχου της διάθεσης. Οι επαναλαμβανόμενοι μαγνητικοί παλμοί αυξάνουν την δραστηριότητα της ανενεργούς περιοχής και ανεβάζουν τη διάθεση του ασθενούς. Οι αλλαγές δεν είναι στιγμιαίες αλλά απαιτούνται μερικές συνεδρίες για να επιτευχθεί η αλλαγή στη διάθεση του ασθενούς.
Μελέτες έχουν δείξει ότι η διέγερση άλλων περιοχών του εγκεφάλου έχει θετικά αποτελέσματα στην θεραπεία ψυχικών νόσων όπως οι αγχώδεις διαταραχές, η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, η διπολική συναισθηματική διαταραχή (μανιοκατάθλιψη) και το μετατραυματικό στρες.
Χρειάζεται νοσηλεία για θεραπεία με rTMS;
Όχι δεν απαιτείται νοσηλεία, διότι είναι μια θεραπεία χωρίς ιδιαίτερες παρενέργειες, διάρκειας περίπου 30 λεπτών. Μετά την θεραπεία ο ασθενής μπορεί να συνεχίσει κανονικά το πρόγραμμά του (εργασία, δραστηριότητες κλπ), απαλλαγμένος από τις ανεπιθύμητες παρενέργειες άλλων θεραπευτικών μεθόδων.
Ποια είναι τα κλινικά αποτελέσματα του rTMS;
Το rTMS για την θεραπεία της κατάθλιψης έχει γίνει αντικείμενο εκτεταμένης μελέτης με πάνω από χίλιες κλινικές μελέτες. Πολλές από αυτές τις μελέτες έχουν δοκιμές με διάφορες μορφές θεραπείας και κάτω από διαφορετικές συνθήκες. Αυτές οι μελέτες έχουν οδηγήσει κορυφαίους επιστήμονες στην διαπίστωση ότι το rTMS βελτιώνει αισθητά την κατάσταση των ασθενών με κατάθλιψη σε επίπεδα συγκρίσιμα με έναν μεγάλο αριθμό από διαθέσιμα φαρμακευτικά σκευάσματα χωρίς τις παρενέργειες τις οποίες αυτά έχουν.
Κλινικές μελέτες σε άλλες περιοχές του εγκεφάλου έχουν δείξει θετικά αποτελέσματα και σε άλλες παθήσεις όπως οι αγχώδεις διαταραχές, η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, η διπολική συναισθηματική διαταραχή (μανιοκατάθλιψη) και το μετατραυματικό στρες ενώ αρκετές μελέτες τελευταία εξετάζουν της επίδραση του rTMS στη σχιζοφρένεια - ψύχωση (αντιμετώπιση επίμονων ακουστικών ψευδαισθήσεων).
Ποιά είναι η διαδικασία για να αρχίσει ένας ασθενής την θεραπεία με το rTMS;
Επικοινωνήστε μαζί μας και θα σας ενημερώσουμε σχετικά. Σε πρώτη φάση απαιτείται μία συνεδρία με έναν από τους ειδικευμένους ψυχιάτρους μας ώστε να εκτιμηθεί εάν το rTMS είναι μία θεραπευτική μέθοδος κατάλληλη για εσάς. Πιθανότατα να απαιτηθούν κάποιες επιπλέον ιατρικές εξετάσεις. Κατόπιν το μόνο που απομένει είναι το πρώτο ραντεβού για μία θεραπευτική συνεδρία.
Ποια είναι η διαδικασία στις θεραπευτικές συνεδρίες και πόσο διαρκεί;
Κατά την διάρκεια του rTMS δεν απαιτείται αναισθησία ούτε κάποιας μορφής ηρεμιστική αγωγή σε αντίθεση με την ECT (Ηλεκτροσπασμοθεραπεία). Είναι μία μη επεμβατική μέθοδος χωρίς σοβαρές παρενέργειες (ίσως να εμφανιστεί ένας ελαφρύς πονοκέφαλους σε ελάχιστες περιπτώσεις).Ο θεραπευόμενος κάθετε σε μία αναπαυτική αναλυόμενη πολυθρόνα και ο θεραπευτής τοποθετεί ένα πηνίο δίπλα στο κεφάλι του. Ένα ηλεκτρονικά ελεγχόμενο μηχάνημα παράγει μία σειρά από μαγνητικούς παλμούς που ερεθίζουν τις κατάλληλες περιοχές του εγκεφάλου. Αυτοί οι παλμοί δημιουργούν μικρά ηλεκτρικά ρεύματα στα νευρικά κύτταρα που οδηγούν σε θεραπευτικό ερεθισμό του εγκεφάλου. Ο θεραπευόμενος δεν νοιώθει αυτό το ηλεκτρικό φαινόμενο παρά μόνο ακούει τον επαναλαμβανόμενο ήχο που παράγει το πηνίο.
Στην πρώτη συνεδρία ο θεραπευτής θα επιχειρήσει να προσδιορίσει την ακριβή ένταση του μαγνητικού πεδίου που απαιτείται για την διέγερση του εγκεφάλου. Αυτή διαφέρει από άτομο σε άτομο. Προσδιορίζεται με βάση την ευαισθησία του κινητικού φλοιού στα μαγνητικά ερεθίσματα. Κατόπιν, ο θεραπευτής παίρνει κάποιες μετρήσεις των διαστάσεων της κεφαλής του θεραπευόμενου για να προσδιορίσει την ακριβή θέση που πρέπει να τοποθετηθεί το πηνίο κατά την διάρκεια της θεραπείας.
Στις ακόλουθες συνεδρίες και με βάση την προτεινόμενη αγωγή διεγείρονται συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου με βάση συγκεκριμένα θεραπευτικά πρωτόκολλα. Οι συνεδρίες διαρκούν κατά μέσο όρο 20-30 λεπτά και συνεχίζονται για 2-4 εβδομάδες με συχνότητα από 3-5 φορές τη εβδομάδα. Συνήθως τα πρώτα αποτελέσματα όπου διαφαίνεται η αλλαγή της διάθεσης εμφανίζονται μετά από 2 εβδομάδες ανάλογα με την συχνότητα των συνεδριών. Τότε συνίσταται επανεκτίμηση από τον θεράποντα ιατρό ώστε να κριθεί η πρόοδος της θεραπείας.
Ποια είναι η μετά την θεραπεία παρακολούθηση;
Μετά το τέλος της αγωγής συνιστάται εκτίμηση από τον ιατρό σας σε τακτά χρονικά διαστήματα ώστε να υπάρχει παρακολούθηση της εξέλιξης της νόσου και να αποφευχθεί πιθανή της υποτροπή. Μερικοί ασθενείς χρειάζεται να επιστρέψουν κάποια στιγμή για μία σύντομη επαναληπτική θεραπεία . Αν νοιώθετε ότι η κατάθλιψη επιστρέφει μην διστάσετε να επικοινωνήσετε άμεσα μαζί μας.
Υπάρχουν παρενέργειες και αν ναι ποιές;
Σε αντίθεση με τις θεραπείες βασισμένες σε φαρμακευτική αγωγή οι παρενέργειες την θεραπείας με rTMS είναι εξαιρετικά ήπιες. Ορισμένοι ασθενείς (ποσοστό 10%) υποφέρουν από ήπιες κεφαλαλγίες οι οποίες εξαφανίζονται με την πάροδο 2-3 ωρών ή με την χρήση των συνήθων αντιαναλγητικών (π.χ. DEPON). Κατά την διάρκεια της συνεδρίας ίσως παρουσιαστούν ελαφρές συσπάσεις μυών του προσώπου. Για σύγκριση οι θεραπείες με φαρμακευτική αγωγή παρουσιάζουν πιο σοβαρές κεφαλαλγίες, σεξουαλικές δυσλειτουργίες, αδυναμία, ζάλη, άγχος, διαταραχή του ύπνου, δυσκοιλιότητα και αύξηση βάρους σε συχνότητα που υπερβαίνει το 60%. Θεραπείες με ECT (Ηλεκτροσπασμοθεραπεία) παρουσιάζουν βραχεία απώλεια μνήμης, ναυτία, μεταβλητότητα στην ψυχική διάθεση, κεφαλαλγίες, μυαλγία και παροδική σύγχυση.
Πόσο αποτελεσματική είναι η θεραπεία με το rTMS σε σύγκριση με άλλες θεραπευτικές μεθόδους;
Η αποτελεσματικότητα του rTMS υπερβαίνει αυτή της φαρμακευτικής αγωγής και η πρώτη βελτίωση στην διάθεση του ασθενούς εμφανίζεται ακόμη και μετά την πάροδο 2 εβδομάδων. Επιπλέον η συχνότητα πιθανών υποτροπών της ασθένειας φαίνεται να είναι χαμηλότερη ακόμη και σε σύγκριση με την θεραπεία με ECT (Ηλεκτροσπασμοθεραπεία).
Σε ποιές περιπτώσεις αντενδεικνύεται η θεραπεία με rTMS;
Το rTMS αντενδεικνύεται σε ασθενείς που φέρουν μεταλλικές προσθήκες στην κεφαλή, έχουν βηματοδότες ή πάσχουν από σοβαρές καρδιακές παθήσεις, έχουν υψηλή ενδοκρανιακή πίεση, σε εγκύους γυναίκες και ιδιαιτέρως σε ασθενείς με ιστορικό ή χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής, που αυξάνει τον κίνδυνο επιληπτικών κρίσεων.

Θέλετε να ρωτήσετε ή χρειάζεστε βοήθεια;

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας
για οτιδήποτε χρειαστείτε ή θέλετε να ρωτήσετε.